ΠΑΣΠ Οικονομικού

Εργατική Πρωτομαγιά

01 Μαΐου 2017 In Αφιερώματα

Σαν σήμερα, είναι η γιορτή των εργατών, καθιερωμένη από το Μάη του 1886 όπου τα εργατικά συνδικάτα του Σικάγο ξεσηκώθηκαν διαμαρτυρόμενοι για τις πολύ άσχημες συνθήκες εργασίας που βίωναν. Δεδομένων των τωρινών συνθηκών, τα γεγονότα της Πρωτομαγιάς του 1886 είναι πιο επίκαιρα από ποτέ 13 δεκαετίες μετά. Κεκτημένα δικαιώματα που χάνονται, θέσεις εργασίας που μειώνονται δραματικά, ανασφάλιστοι εργαζόμενοι που δουλεύουν χωρίς εξασφάλιση του μέλλοντος τους είναι λόγοι όχι μόνο για κείμενα ενθουσιασμού, αλλά για δραστικές κινητοποιήσεις από όλους τους χώρους προς μία μαζική κατεύθυνση.

Το αίτημα του τότε πρέπει να ξαναγίνει σύνθημα του τώρα και πάγια εργατικά δικαιώματα να βγουν πάλι στην επιφάνεια ως λαϊκές απαιτήσεις, όπως η 8ωρη εργασία, η πλήρης ασφάλιση, η καθιέρωση της Κυριακής ως αργία και αρκετές ακόμα διεκδικήσεις που καταπατώνται όσο ποτέ άλλοτε, όπως το δικαίωμα στην αξιοπρεπή διαβίωση με την καταβολή μισθών και συντάξεων και το δικαίωμα του «συνδικαλίζειν» και του «απεργείν» .

 

«Οι εργάται να εργάζωνται 8 ώρας την ημέραν»

Η κρίση έχει λειτουργήσει ως πρόφαση για τη μείωση μισθών, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και ωρών εργασίας, με τις λεγόμενες «ευέλικτες» μορφές εργασίας να κερδίζουν έδαφος στην αγορά. Επιπλέον, παρατηρείται και το φαινόμενο εργαζόμενοι να εργάζονται πολύ παραπάνω από το ωράριο για το οποίο αμείβονται υπό την απειλή της απόλυσης και με τον φόβο της ανεργίας. Σήμερα, και η ίδια η εργασία φαντάζει πολυτέλεια και όποιος εργάζεται θεωρείται τυχερός, αφού η ανεργία έχει φτάσει σε δυσθεώρητο νούμερο ξεπερνώντας το 20%.

«Την Κυριακήν να κλείωσι τα καταστήματα, καθ' όλην την ημέραν, και οι πολίται ν' αναπαύωνται»

Παραβιάζοντας τα εργατικά δικαιώματα, η Κυριακή πλέον είναι «άτυπη μέρα εργασίας» όπου οι εργαζόμενοι πολλών κλάδων κυνηγούν ένα επιπλέον μεροκάματο ακόμα και αυτή τη μέρα γιατί αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές απαιτήσεις της ζωής τους από την συνεχή μείωση των απολαβών τους.

«Ν' απονέμηται σύνταξις εις τους εκ της εργασίας παθόντας και καταστάντας ανικάνους προς διατήρησιν εαυτών και της οικογενείας των.»

Ένα πάγιο αίτημα παραμένει η κρατική ασφάλιση, ιδίως για τα θύματα εργατικών ατυχημάτων αλλά και γενικότερα όλων των εργαζομένων. Στο βωμό της μείωσης των δημόσιων δαπανών και της επιτακτικής ανάγκης της αύξησης της ανταγωνιστικότητας, για την επίτευξη της πολυπόθητης ανάπτυξης, θυσιάζονται εργασιακά δικαιώματα χρόνων. Οι συντάξεις περικόπτονται, τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα μειώνονται. Η συνταξιοδότηση και η κοινωνική ασφάλιση για την νέα γενιά φαντάζει όνειρο!

 

Ως ΠΑΣΠ Οικονομικού, θεωρούμε ότι και φέτος οι εργαζόμενοι πρέπει τιμήσουν την εργατική Πρωτομαγιά με φόντο τα απομεινάρια που αφήνει πίσω της η οικονομική κρίση. Με τις συγκεντρώσεις και τις πορείες αυτής της μέρας και όχι μόνο, η εργατική τάξη έχει την ευκαιρία να προβάλει και να διεκδικήσει τα οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα της. Μέσα στο κλίμα σύγχυσης και αβεβαιότητας που επικρατεί σε όλη την εργατική τάξη και την νέα γενιά πρέπει να παλέψουμε για να μην επιτρέψουμε την επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα. Το μέλλον μας ανήκει και πρέπει να διεκδικήσουμε αυτά που δικαιούμαστε σεβόμενοι και μιμούμενοι αυτούς που θυσιαστήκαν την πρώτη Πρωτομαγιά.

 

 

Last modified on Δευτέρα, 01 Μαΐου 2017 09:50
paspecon

Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη 

Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Website: www.pasp-oikonomikou.gr

Newsletter

Συμπλήρωσε την φόρμα παρακάτω για να λαμβάνεις όλα τα νέα της σχολής & της ΠΑΣΠ Οικονομικού στο email σου.

Τηλέφωνα Επικοινωνίας

  • Ηλίας: 6982390019
  • Βαγγέλης: 6947377404
  • Φιλιώ: 6970457026
  • Παναγιώτης: 6940383272
  • Χρήστος: 6981463497

ΠΑΣΠ...Social

 

Videos & Photos

 

you  flickr copy

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Αφιερώματα Εργατική Πρωτομαγιά