ΠΑΣΠ Οικονομικού

8 Mαρτίου - Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας

08 Μαρτίου 2018 In Αφιερώματα

Η Ημέρα της Γυναίκας δεν είναι μια τυπική πανηγυρική επέτειος, σαν αυτές που κατακλύζουν το ημερολόγιο. Σκοπός της θεσμοθέτησής της από τον ΟΗΕ, το 1975, ήταν να συμβάλλει στην ισότητα μεταξύ των δύο φύλων, γιορτάζοντας τα επιτεύγματα των γυναικών. Παρά την βελτίωση της θέσης της γυναίκας στο κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι, αυτή η ημέρα μας δίνει το έρεισμα να αναλογιστούμε και τις γυναίκες που δεν έχουν τίποτα να γιορτάσουν και χρειάζονται άμεσα θεσμική και οικονομική υποστήριξη.

 

Οι σχέσεις των δύο φύλων δεν ήταν ανέκαθεν όπως οι σημερινές, καθώς το παγκόσμιο χάσμα των φύλων δεν γεφυρώνεται παντού. Στις κοινωνίες του δυτικού κόσμου, οι γυναίκες δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ισότητας με το αντίθετο φύλο, αλλά της ισοτιμίας μεταξύ τους. Λόγω του ότι πλέον αποκτούν εξουσία σε παραδοσιακά αντρικούς ρόλους, συμβάλλουν ασυνείδητα στην εξαθλίωση των πιο αδύναμων γυναικών. Ωστόσο, σε κάποιες άλλες κοινωνίες, η ανδρική υπεροχή υποβιβάζει ακόμα τη γυναίκα σε «ασθενές» φύλο, ώστε τα θεμελιώδη δικαιώματά τους θεωρούνται ακόμα ζητούμενα προς διεκδίκηση. Ακόμα και στην ελληνική κοινωνία, η ιδέα της ισότητας- ισοτιμίας δεν έχει παγιωθεί για τα καλά στη συνείδησή της. Μια γυναίκα που χαρακτηρίστηκε ως « η απόλυτη Ελληνίδα», που έδωσε την δική της μάχη κόντρα σε κατεστημένα και νοοτροπίες και κατάφερε να εδραιωθεί στην παγκόσμια πολιτική σκηνή, κάνοντας την ελληνική κοινωνία να αντιμετωπίσει με περισσότερο σεβασμό την γυναίκα και τον ρόλο της, είναι η Μελίνα Μερκούρη (18/10/1920 – 06/03/1994).

 

Η Μελίνα άνοιξε για τα καλά έναν άλλο δρόμο, με διαφορετική οπτική γωνία για την θέση της γυναίκας στην Ελλάδα. Έδωσε στις γυναίκες το έναυσμα να πρωτοστατήσουν στην ελληνική κοινωνία, παλεύοντας τόσο για τον ρόλο τους όσο και για τα δικαιώματά τους.

 

Ως ΠΑΣΠ Οικονομικού, θεωρούμε αναγκαίο το δυναμικό και ουσιαστικό ρόλο των γυναικών στην κοινωνία καθώς και την ευαισθητοποίηση όλων, για τις γυναίκες που εξακολουθούν να διαβιώνουν κάτω από απαράδεκτες συνθήκες. Χρειαζόμαστε, περισσότερο από ποτέ, γυναίκες-σύμβολα, σαν τη Μελίνα Μερκούρη, που ισχυροποιούν τη θέση της χώρας μας στο διεθνές πολιτικό γίγνεσθαι και μας αποστρέφουν από τους διεφθαρμένους πολιτικούς του σήμερα.

 

 

Last modified on Παρασκευή, 08 Μαρτίου 2019 14:55
ΠΑΣΠ Οικονομικού

Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη - Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Αθήνας.

Η ΠΑΣΠ Οικονομικού είναι μια αυτόνομη φοιτητική συνδικαλιστική παράταξη που ιδρύθηκε το 1974 έχοντας ως κύριο στόχο τη στήριξη του φοιτητικού κινήματος και την προάσπιση των συμφερόντων και των δικαιωμάτων του φοιτητή. Αν κάποιος θέλει να αναζητήσει την ιστορία της, θα συνειδητοποιήσει πως είναι συνυφασμένη με την ιδέα της πολυφωνίας, της ελεύθερης διακίνησης ιδεών και της στήριξης των αδύναμων και ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.

Ως αυτόνομη φοιτητική παράταξη αγωνίζεται για ένα ζωντανό φοιτητικό κίνημα με πάγιες προοδευτικές αριστερές αξίες για ένα ξεκάθαρα δημόσιο δωρεάν πανεπιστήμιο. Τοποθετεί το φοιτητή ως το πιο ενεργό κομμάτι της κοινωνίας συνολικά και ως εκ τούτου παίρνει θέση και αναλαμβάνει ενεργή δράση στα διάφορα πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά ζητήματα που αναδεικνύει η κοινωνία. Διαβάστε περισσότερα...

Newsletter

Συμπλήρωσε την φόρμα παρακάτω για να λαμβάνεις όλα τα νέα της σχολής & της ΠΑΣΠ Οικονομικού στο email σου.

Τηλέφωνα Επικοινωνίας

  • Ηλίας: 6982390019
  • Βαγγέλης: 6947377404
  • Φιλιώ: 6970457026
  • Χρήστος: 6981463497

ΠΑΣΠ...Social

 

Videos & Photos

 

you  flickr copy

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Αφιερώματα 8 Mαρτίου - Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας