ΠΑΣΠ Οικονομικού

Bullying: Μία σύγχρονη κοινωνική επιδημία

06 Μαρτίου 2019 In Αφιερώματα

Προς τιμήν της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του ενδοσχολικού εκφοβισμού και της ενδοσχολικής βίας – 6 Μαρτίου

 

Ένα από τα πιο σημαντικά και σε μεγαλύτερο βαθμό εμφανιζόμενα περιστατικά ανθρωπιστικής παθογένειας, είναι η βία που λαμβάνει χώρα σε μικρογραφίες της κοινωνίας, όπως το σχολείο και το Πανεπιστήμιο. Το φαινόμενο αυτό, γνωστό και ως «bullying», αποτελεί κατά τους ειδήμονες ένα γεγονός, όχι μόνο υπαρκτό στη χώρα μας, αλλά και συνεχώς εντεινόμενο, το οποίο μάλιστα έχει αρχίσει να «γιγαντώνεται» μέσα στο πέρασμα του χρόνου.

 

Τα τελευταία χρόνια, κάνουν την εμφάνισή τους πολλά κρούσματα τέτοιου είδους βίας, αυξάνοντας σημαντικά σε αριθμό τα θύματα λεκτικής, σωματικής αλλά και ψυχολογικής βίας. Το σημαντικό σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να καταλάβουμε και να εμπεδώσουμε σαν κοινωνία, την ρίζα του προβλήματος και την προέλευση του.

 

Παρόλο που υπάρχουν περιστατικά τα οποία έχουν πάρει τεράστιες εκτάσεις, οι περισσότεροι σιωπούν και απλά παραμένουν θεατές γύρω από αυτά. Αρχικά το θύμα, ερχόμενο αντιμέτωπο με τον εκβιασμό και το φόβο, οδηγείται συνήθως στη λανθασμένη κίνηση του να σιωπήσει. Έτσι, δεν μπορεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζει να γίνει αντιληπτό από το κοντινό περιβάλλον γύρω του, με αποτέλεσμα να διανύει το «μαρτύριο» χωρίς βοήθεια. 'Έπειτα, δύο από τους κύριους άξονες που οδηγούν στην έξαρση του φαινομένου, είναι το πρόβλημα της κοινωνικής ηθικής που δημιουργείται από την έλλειψη παιδείας ορισμένων, σε συνδυασμό με την μηδαμινή ενημέρωση γύρω από το θέμα και τις συνέπειες αυτού. Όλα τα παραπάνω έχουν, δυστυχώς, σαν αποτέλεσμα, να μην υπάρχει η απαιτούμενη στήριξη των θυμάτων, κάνοντας δυσκολότερη την ψυχολογική αποκατάστασή τους, αλλά και την ορθότερη ένταξη πίσω στη κοινωνική ζωή.

 

Οφείλουμε όλοι μας να αντιληφθούμε πως αποτελεί μείζον θέμα για την κοινωνία, η οποία έχει χρέος να ευαισθητοποιηθεί πάνω στο ζήτημα και κυρίως να υπολογίσει ότι το πρόβλημα ξεκινάει και καταλήγει σε νέους ανθρώπους, τους οποίους και πρέπει να προφυλάξει. Η πλέον ορθολογική λύση για την αντιμετώπιση του φαινομένου είναι να δημιουργηθούν ομάδες υποστήριξης, κυρίως από - άρτια εκπαιδευμένους πάνω στον τομέα - ψυχολόγους και καθηγητές, ώστε να θεραπεύσουν τις υπάρχουσες «πληγές» στο εκάστοτε θύμα.

 

Όταν τα γρανάζια μιας ισορροπημένης κοινωνίας δεν λειτουργούν ομαλά, φαινόμενα όπως το bullying, με εκρήξεις φασισμού, θα διαπράττονται σε οποιοδήποτε χώρο. Άνθρωποι που δεν αντέχουν τη διαφορετικότητα και δεν μπορούν ώριμα να σκεφτούν και να δράσουν, δεν έχουν θέση εντός του Πανεπιστημίου. Πρέπει όλοι να δραστηριοποιηθούμε, με πράξεις κ όχι με λόγια, για να καταπολεμήσουμε το αρρωστημένο αυτό φαινόμενο του «bullying». Το «φάρμακο» είναι ένα και ονομάζεται ολοκληρωμένη παιδεία. Έχουμε αναλύσει, επανειλημμένα, τη θέση και την άποψή μας για παρόμοια περιστατικά και καταδικάζουμε κάθε μορφή βίας, απ' όπου και αν προέρχεται, εντός και εκτός των Πανεπιστημιακών χώρων.

 

Για ακόμη μία φορά, απαραίτητο συστατικό για την επιτυχή αντιμετώπιση των κοινωνικών ζητημάτων, αποτελεί η αλλαγή νοοτροπίας, σκέψης, πολιτικής.

 

 

Last modified on Τετάρτη, 06 Μαρτίου 2019 09:06
ΠΑΣΠ Οικονομικού

Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη - Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Αθήνας.

Η ΠΑΣΠ Οικονομικού είναι μια αυτόνομη φοιτητική συνδικαλιστική παράταξη που ιδρύθηκε το 1974 έχοντας ως κύριο στόχο τη στήριξη του φοιτητικού κινήματος και την προάσπιση των συμφερόντων και των δικαιωμάτων του φοιτητή. Αν κάποιος θέλει να αναζητήσει την ιστορία της, θα συνειδητοποιήσει πως είναι συνυφασμένη με την ιδέα της πολυφωνίας, της ελεύθερης διακίνησης ιδεών και της στήριξης των αδύναμων και ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.

Ως αυτόνομη φοιτητική παράταξη αγωνίζεται για ένα ζωντανό φοιτητικό κίνημα με πάγιες προοδευτικές αριστερές αξίες για ένα ξεκάθαρα δημόσιο δωρεάν πανεπιστήμιο. Τοποθετεί το φοιτητή ως το πιο ενεργό κομμάτι της κοινωνίας συνολικά και ως εκ τούτου παίρνει θέση και αναλαμβάνει ενεργή δράση στα διάφορα πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά ζητήματα που αναδεικνύει η κοινωνία. Διαβάστε περισσότερα...

Newsletter

Συμπλήρωσε την φόρμα παρακάτω για να λαμβάνεις όλα τα νέα της σχολής & της ΠΑΣΠ Οικονομικού στο email σου.

Τηλέφωνα Επικοινωνίας

  • Ηλίας: 6982390019
  • Βαγγέλης: 6947377404
  • Φιλιώ: 6970457026
  • Χρήστος: 6981463497

ΠΑΣΠ...Social

 

Videos & Photos

 

you  flickr copy

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Αφιερώματα Bullying: Μία σύγχρονη κοινωνική επιδημία