Το τελευταίο διάστημα ζούμε κάτω από δύσκολες συνθήκες διαβίωσης και μέσα σε πλαίσια συνεχούς αμφισβήτησης ως προς το κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι της χώρας εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19. Η πανδημία με τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων σε συνδυασμό με τις πολιτικές αποφάσεις και με τα καθυστερημένα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση έχει επηρεάσει την δημόσια υγεία και κατ’ επέκταση τα κοινωνικά δεδομένα στην καθημερινότητα της χώρας μας θυμίζοντας με ορισμένες αποφάσεις ολοκληρωτικά καθεστώτα.

Στο δεύτερο κύμα της πανδημίας του COVID-19 η κυβέρνηση έχασε τον έλεγχο της εξάπλωσης των κρουσμάτων, σε μια προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας, υποτιμώντας την επικινδυνότητα της κατάστασης. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τα μέτρα που παίρνει να μην είναι πλέον προληπτικά αλλά μέτρα που εξ αρχής  δεν δύναται να τηρηθούν καθώς απουσιάζει από αυτά η λογική, όπως η διατήρηση της λειτουργίας των δημοτικών σχολείων μετά την επιβολή του lockdown. Ενώ, παράλληλα υποθηκεύει την κοινωνική ευθύνη μετατρέποντας στο τέλος τον κάθε ένα από εμάς σε ατομικό φταίχτη , παραβλέποντας το δικό της μερίδιο ευθύνης.

Αξίες όπως η ατομική ελευθερία , η πρόσβαση στην δημόσια δωρεάν παιδεία ακόμα και η επιλογή της διαμόρφωσης της καθημερινότητας του καθενός δεν είναι πλέον αυτονόητα λόγω της τωρινής κατάστασης σε συνδυασμό με τους λανθασμένους κυβερνητικούς χειρισμούς. Τώρα που η ελευθέρια και η δημοκρατία δοκιμάζονται η σημασία τους γίνεται ακόμα πιο ουσιαστική φέρνοντας στην μνήμη μας στιγμές που  αυτή χάθηκε και μεταγενέστερα αναζωπυρώθηκε μέσα από αγώνες όπως το πολυτεχνείο. Το πολυτεχνείο μας δείχνει το δρόμο για τους αγώνες του σήμερα, μας διδάσκει πως όταν είναι δίκαιο επαναστατείς και μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να αγωνιζόμαστε με αυτοθυσία και αυταπάρνηση για της ιδέες μας όπως έκαναν οι φοιτητές τότε.

Αύριο είναι ο εορτασμός της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Ως ΠΑΣΠ, με τα ιδανικά του Πολυτεχνείου βαθιά χαραγμένα μέσα μας και τα Δημοκρατικά ιδεώδη να μας οδηγούν, κάθε χρόνο στις 17 Νοέμβρη συμμετέχουμε στο μπλοκ της σημαίας και με τιμή και υπερηφάνεια ξεκινάμε την πορεία ως την Αμερικανική Πρεσβεία με την αιματοβαμμένη σημαία στα χέρια μας. Ωστόσο, αυτή τη φορά επιβάλλεται να καταπνίξουμε αυτά τα ιδανικά για χάρη της δημόσιας υγείας και να δείξουμε κοινωνική αλληλεγγύη και υπευθυνότητα. Χαρακτηριστικά με τα οποία ανδρωθήκαμε σε αυτήν την παράταξη. Τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή και να δείχνουμε το δρόμο. Το Πολυτεχνείο ζει και σε περιόδους που η συλλογικότητα και οι αγώνες δέχονται συνεχώς χτυπήματα, το μήνυμά του συνεχίζει να μας δείχνει το δρόμο.