Το Ζωντανό Μήνυμα του Πολυτεχνείου

14 Νοεμβρίου 2019 In Αφιερώματα

Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973 ήταν η κορυφαία αντιδικτατορική εκδήλωση και ουσιαστικά προανήγγειλε την πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών, η οποία από τις 21 Απριλίου 1967 είχε επιβάλλει καθεστώς στυγνής δικτατορίας στη χώρα. Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε στις 14 Φεβρουαρίου 1973, όταν ξεσηκώθηκαν οι φοιτητές της Αθήνας και συγκεντρώθηκαν στο Πολυτεχνείο. Ζητούσαν την κατάργηση του Ν.1347, ο οποίος προέβλεπε την υποχρεωτική στράτευση όσων ανέπτυσσαν συνδικαλιστική δράση κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Η αστυνομία, παραβιάζοντας το πανεπιστημιακό άσυλο, εισήλθε στο χώρο του ιδρύματος, συνέλαβε 11 φοιτητές και τους παρέπεμψε σε δίκη με την κατηγορία της «περιύβρισης αρχής». Επτά ημέρες μετά τα πρώτα γεγονότα του Πολυτεχνείου, στις 21 Φεβρουαρίου οι φοιτητές κατέλαβαν το κτίριο της Νομικής σχολής στην Αθήνα, προβάλλοντας τα συνθήματα «Δημοκρατία», «Κάτω η Χούντα» και «Ζήτω η Ελευθερία». Η αστυνομία επενέβη και πάλι για να καταστείλει την εξέγερση, αλλά η βίαιη εκδίωξη των φοιτητών από το κτίριο της Νομικής ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την αγωνιστικότητά τους. Η εξέγερση που ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου του 1973 επρόκειτο να αποτελέσει την κορύφωση των αντιδικτατορικών εκδηλώσεων.


Ποια είναι η σημασία του εορτασμού της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και γιατί τα διακυβεύματα του τότε παραμένουν διαχρονικά;


Ήταν η απαρχή για τη διερεύνηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, που ο ελληνικός λαός κατέκτησε σταδιακά μετά την πτώση της διδακτορίας. Ιδιαίτερα αρνητική κατάσταση θεωρείται το γεγονός ότι στους χώρους εργασίας δεν υπήρχαν δομημένα σωματεία και η παιδεία ήταν υποκινούμενη από το δικτατορικό καθεστώς με αποκορύφωμα την κατάσταση που επικρατούσε στα Πανεπιστήμια της χώρας. Επιπρόσθετα οφείλει να γίνει αναφορά για την θεσμική <<κατωτερότητα>> των γυναικών έναντι των αντρών, όπως και για τον στρατό που λειτουργούσε ως κάτεργο για την νεολαία.


46 χρόνια ύστερα τα δικαιώματα που κατακτήθηκαν με τον αγώνα και το αίμα Ελλήνων πολιτών λεηλατούνται συνεχώς.


Αποκορύφωμα θεωρείται η επικίνδυνη αναζωπύρωση του ακροδεξιού και αυταρχικού μορφώματος, που κερδίζει διαρκώς έδαφος στα Κοινοβούλια ανά τον κόσμο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι οπαδοί των πρακτικών αυτών, ευαγγελίζονται συνεχώς την περιστολή των ατομικών ελευθεριών και πατάνε πάνω στην απαξίωση που έχει περιέλθει λόγω της κοινωνικοπολιτικής κρίσης.


Ως ΠΑΣΠ Οικονομικού σεβόμαστε το συμβολισμό του Πολυτεχνείου, τιμούμε τους αγωνιστές που πάλεψαν για την παλινόρθωση της δημοκρατίας και θεωρούμε καθήκον μας τον συνεχή και καθημερινό αγώνα για διασφάλιση των κεκτημένων του Πολυτεχνείου, που τείνουν σήμερα να εκλείψουν.

 

 

 

Last modified on Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2019 19:07
ΠΑΣΠ Οικονομικού

Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη - Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Αθήνας.

Η ΠΑΣΠ Οικονομικού είναι μια αυτόνομη φοιτητική συνδικαλιστική παράταξη που ιδρύθηκε το 1974 έχοντας ως κύριο στόχο τη στήριξη του φοιτητικού κινήματος και την προάσπιση των συμφερόντων και των δικαιωμάτων του φοιτητή. Αν κάποιος θέλει να αναζητήσει την ιστορία της, θα συνειδητοποιήσει πως είναι συνυφασμένη με την ιδέα της πολυφωνίας, της ελεύθερης διακίνησης ιδεών και της στήριξης των αδύναμων και ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.

Ως αυτόνομη φοιτητική παράταξη αγωνίζεται για ένα ζωντανό φοιτητικό κίνημα με πάγιες προοδευτικές αριστερές αξίες για ένα ξεκάθαρα δημόσιο δωρεάν πανεπιστήμιο. Τοποθετεί το φοιτητή ως το πιο ενεργό κομμάτι της κοινωνίας συνολικά και ως εκ τούτου παίρνει θέση και αναλαμβάνει ενεργή δράση στα διάφορα πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά ζητήματα που αναδεικνύει η κοινωνία. Διαβάστε περισσότερα...

Newsletter

Συμπλήρωσε την φόρμα παρακάτω για να λαμβάνεις όλα τα νέα της σχολής & της ΠΑΣΠ Οικονομικού στο email σου.

Τηλέφωνα Επικοινωνίας

  • Βασίλης: 6988481200
  • Κατερίνα: 698225237
  • Παναγιώτης: 6940383272
  • Στέλιος: 6946374054
  • Χρήστος: 6981463497

ΠΑΣΠ...Social

 

Videos & Photos

 

you  flickr copy

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Αφιερώματα Το Ζωντανό Μήνυμα του Πολυτεχνείου