Αυτός ο πρωθυπουργός συνεχιζει να μην καταλαβαίνει την ουσία της λέξης μεταρρύθμιση. Καθώς η πολύπλευρη επίθεση στο δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο δεν έχει προηγούμενο και η αβεβαιότητα στις τάξεις των φοιτητών έχει φτάσει στο κορύφωμά της, η συνεχής υποχρηματοδότηση αυξάνει ολοένα τα προβλήματα της ακαδημαϊκής κοινότητας. Επιβεβαιώνοντας για ακόμη μια φορά τις πραγματικές φιλελεύθερες προθέσεις της κυβέρνησης για το τι μέλλει γενέσθαι στο ελληνικό πανεπιστήμιο, τα –προ ολίγων ημερών- λεγόμενα του πρωθυπουργού φέρνουν στο προσκήνιο νέα δεδομένα για την κάλπικη ανάπτυξη της παιδείας.
Πέραν της λαϊκίστικης και γεμάτη υποσχέσεις ομιλία του, το Σάββατο 4 Οκτωβρίου, ο Αντώνης Σαμαράς φρόντισε να επισημάνει την ανάγκη δημιουργίας και μετέπειτα ύπαρξης ιδιωτικών πανεπιστημίων, χωρίς, δυστυχώς, να αρκεστεί σ’ αυτό. Η φιλελεύθερη αυτή πολιτική που ασκεί, θεωρεί πως με τη δημιουργία ανώτατων ιδιωτικών ιδρυμάτων θα επιφέρει ανάπτυξη στα δημόσια-κρατικά πανεπιστήμια μέσω του ανταγωνισμού(;). Πως γίνεται, λοιπόν, να ταυτίζεις το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του ελληνικού πανεπιστημίου με μία επιχείρηση, η οποία δρα με γνώμονα τους νόμους της ελεύθερης αγοράς;
Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση, μέσω των εκπροσώπων της, επικροτεί την ιδιωτική εκπαίδευση. Δεν ξεχνάμε την παρουσία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνι Γεωργιάδη, σε ιδιωτικό οικονομικό κολλέγιο της Αθήνας, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, πλέκοντας το εγκώμιο του προγράμματος σπουδών του, υποβαθμίζοντας παράλληλα και έμμεσα τα προγράμματα σπουδών των ελληνικών πανεπιστημίων. Αυτό είναι το «μπράβο» της ελληνικής κυβέρνησης σε ένα φοιτητή που πέρασε τη χρόνια προετοιμασία και ψυχοφθόρα διαδικασία των πανελλήνιων εξετάσεων; Με προκλητικές διαφημίσεις ιδιωτικών προγραμμάτων σπουδών;
Καμία έκπληξη δεν μας προκάλεσε το γεγονός ότι επικρότησε τη νεολαία του, για την κάλυψη που του προσφέρουν εντός των πανεπιστημίων, παρέχοντας του, απλόχερα, γόνιμο έδαφος για την υλοποίηση πολιτικών κατακερματισμού της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ακολουθούν σκληρή κυβερνητική γραμμή μην έχοντας έρθει ΠΟΤΕ σε ρήξη με τα αρμόδια όργανα, αφήνοντας τα συμφέροντα των φοιτητών ξεκρέμαστα.
Ως ΠΑΣΠ Οικονομικού, θεωρούμε πως όταν ο ιδιωτικός τομέας παρεμβαίνει σε θέματα του αντίστοιχου κρατικού τομέα χωρίς το κατάλληλο νομικό και θεσμικό πλαίσιο, τότε μιλάμε για ξεκάθαρη υπονόμευση του δεύτερου. Τα δημόσια και δωρεάν πανεπιστήμια εκσυγχρονίζονται, αναβαθμίζονται και γίνονται ανταγωνιστικά προς τα αντίστοιχα ιδρύματα του εξωτερικού ΜΟΝΟ μέσω της αναβάθμισης των υλικών, αλλά και άυλων, υποδομών τους και της άρτιας εκπαίδευσης των υπαλλήλων τους. Μόνο τα πανεπιστήμια με αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούν να «υπηρετήσουν» επάξια τα συμφέροντα της κοινωνίας σε ακαδημαϊκό και ερευνητικό επίπεδο.
ΠΑΣΠ Οικονομικού