Η 8η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Μέρα για τα δικαιώματα της γυναίκας. Η συγκεκριμένη μέρα θεσμοθετήθηκε για να αναδείξει τον ρόλο τον γυναικών στην διαμόρφωση της ιστορίας και για να θυμίζει, πως ασχέτως των όσων βημάτων έχουν γίνει στην κατεύθυνση ισότητας των δυο φύλων, είναι ακόμη πολλά που πρέπει να επακολουθήσουν.

Στην Ελλάδα, σε μια σύντομη ιστορική διαδρομή, συναντάμε τις Ελληνίδες να αποκτούν δικαίωμα “εκλέγειν και εκλέγεσθαι” το 1952, τη νομοθετική κατοχύρωση της ισοτιμίας με τον άνδρα το 1982 και τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων το 1986.

Η ισότητα των δυο φύλων εν έτη 2012 είναι δεδομένη παρ’όλα αυτά υπάρχουν σε πολλά μέρη του πλανήτη γυναίκες που ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες και δέχονται ποικίλες μορφές κακοποίησης, ενώ τα δικαιώματά τους καταπατώνται καθημερινά.

Από την Λυσιστράτη μέχρι την Λίνα Τσαλδάρη -την πρώτη Ελληνίδα υπουργό-φαίνεται καθαρά ο δυναμικός ρόλος των γυναικών στα τεκταινόμενα της χώρας μας από την απαρχή του ελληνικού πολιτισμού. Πρωταρχικός στόχος της κάθε γυναίκας είναι να λειτουργεί με αυτοπεποίθηση για το μέλλον της, γι’αυτό πρέπει συνεχώς να μάχεται για την χειραφέτηση της.

Η Μελίνα Μερκούρη το απόλυτο σύμβολο του φεμινισμού και των αγώνων για τον ελληνικό πολιτισμό που μας άφησε πρόωρα την 6η Μάρτη του 1994 είχε πει κάποτε: «Η γυναίκα φέρνει τη ζωή μέσα της. Η γυναίκα είναι δεμένη με τη ζωή την ίδια και είναι αφιερωμένη στην προστασία της».

Καίριος στόχος είναι να διαμορφωθεί μια δυναμική κοινωνία, με ίση συμμετοχή γυναικών- η οποία διασφαλίζει την ανανέωση και την πρόοδό της.

Ως ΠΑΣΠ Οικονομικού θεωρούμε ότι ο εορτασμός της Ημέρας της Γυναίκας παραμένει πιο επίκαιρος και πιο αναγκαίος από ποτέ διότι στην εποχή που διανύουμε η κρίση πλήττει κυρίως τα κοινωνικά κεκτημένα και η μόνη μας ελπίδα έγκειται στις αξίες της ανθρώπινης κοινωνίας, της δικαιοσύνης και της ισότητας.

Ουδέν εστι θηρίον γυναικός αμαχώτερον…

 

 

ΠΑΣΠ Οικονομικού

Δύναμη Ανατροπής