<<Οι τοίχοι υψώνονταν ατελείωτοι και γκρίζοι για να κλείνουν τους ανθρώπους από τον κόσμο. Το δωμάτιο, αν και άδειο, ήταν γεμάτο από αναπνοές, κραυγές, ματωμένα κορμιά, απελπισμένα παρακάλια, βία και κλάματα. Ακόμα αναρωτιέμαι αν θα μπορούσα να μαντέψω πόσα σώματα έχουν ξαπλώσει πάνω σε αυτό το στρώμα πριν από μένα. Πόσα θα ξαπλώσουν μετά; Τώρα αυτό το δωμάτιο είναι το κελί μου…>>
● 20,9 εκατομμύρια άνθρωποι διακινούνται – 117 δισεκατομμύρια/χρόνο κέρδη από δουλεμπόριο
Με αφορμή την Πανευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Εμπορίας και Εκμετάλλευσης Ανθρώπων, παρευρεθήκαμε στο διήμερο Φεστιβάλ <<BreakTheChain>>, το οποίο έλαβε χώρα στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Το Φεστιβάλ στόχευε στην ενημέρωση και αφύπνιση της κοινωνίας από τους αρμόδιους φορείς έως τους απλούς πολίτες, με βασικά όπλα την τέχνη, τον πολιτισμό και την παιδεία. Το παραπάνω απόσπασμα αποτελεί μια ηχογραφημένη μαρτυρία ενός θύματος trafficking, θύμα μιας καλά οργανωμένης και κερδοφόρας βιομηχανίας που εμπορεύεται ανθρώπινες ψυχές και δεν γνωρίζει σύνορα.
● 22% θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης – 68% θύματα για καταναγκαστική εργασία – 10% για άλλους λόγους
Η διακίνηση ανθρώπων με σκοπό την εκμετάλλευση αποτελεί ίσως και το αρχαιότερο επάγγελμα και αναγνωρίζεται διεθνώς ως <<σύγχρονη μορφή σκλαβιάς>> και ειδεχθές έγκλημα, που προσβάλλει βάναυσα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, βούληση και υπεραξία. Παράνομα κυκλώματα, μαστροποί, οργανωμένες μαφίες, διεφθαρμένοι υπάλληλοι σε θέσεις εξουσίας αλλά και άνθρωποι που σιωπούν είναι οι κύριοι υπαίτιοι και συνεχιστές αυτού του φαύλου κύκλου. Σήμερα, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, η εμπορία ανθρώπων καταγράφεται ως η 3η κατά σειρά οργανωμένη μορφή εγκληματικής δραστηριότητας μετά την εμπορία όπλων και ναρκωτικών.
● Οι 5 κύριες χώρες προέλευσης θυμάτων εντός Ε.Ε: Ρουμανία, Βουλγαρία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία
Εκτός Ε.Ε: Νιγηρία, Βραζιλία, Κίνα, Ρωσία, Βιετνάμ
Αξίζει να αναφέρουμε πως η ανθρώπινη δουλεία συνοδεύεται κι από άλλα ανήθικα, εις βάρος της ανθρωπότητας, αδικήματα όπως το ξέπλυμα χρήματος, την παιδική εργασία, το εμπόριο λευκής σαρκός, κοινώς και ως πορνεία, το εμπόριο οργάνων και τέλος τη διακίνηση ναρκωτικών. Ορισμένες χώρες παρέχουν θύματα, προφανώς φτωχότερες, άλλες χρησιμοποιούνται ως δίαυλοι διακίνησης κι άλλες είναι οι προορισμοί. Χαρακτηριστικά, η γεωμορφολογία και η γεωγραφική θέση της Ελλάδας, καθώς και η ζήτηση για φθηνή εργασία και σεξ, την καθιστά σταυροδρόμι παράνομης διέλευσης προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, ευάλωτων δηλαδή ομάδων στην εμπορία ανθρώπων, καθώς δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να εντάξουμε αυτούς τους ανθρώπους στην κοινωνία με αποτέλεσμα να αποτελούν εύκολη λεία στα παρακρατικά κυκλώματα και τη μαφία.
● 8.805 άτομα ι που διώκονται για δουλεμπόριο – 3.855 άτομα που έχουν καταδικαστεί
Συνοψίζοντας, συνειδητοποιούμε ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη η άμεση και ολοκληρωτική εξάλειψη αυτού του φαινομένου που ταλανίζει τον κόσμο του 21ου αιώνα, με διεθνώς συντονισμένη και συλλογική δράση όχι μόνο από την πλευρά των κυβερνήσεων και ιθυνόντων φορέων όπως ΟΗΕ, ΜΚΟ, πρεσβείες, Υπηρεσίες Μετανάστευσης, Δικαστικές και Αστυνομικές Αρχές, αλλά κι από την πλευρά των πολιτών. Απαραίτητη φαίνεται η πολιτική προτεραιότητα σε εθνικό, ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο. Πρέπει λοιπόν να αφυπνιστούν τα λιμνάζοντα μυαλά, να σπάσουμε την αλυσίδα της σιωπής και να καταλάβουμε ότι η εκμετάλλευση των ανθρώπων αποτελεί υπόθεση όλων μας.
Βαγγέλης Γιαλλίζης,
Πηνελόπη Σκοτίδα