Για ακόμη μία φορά, η κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με μικροπολιτικά παιχνίδια κομματικής ιδιοτέλειας. Οι προεκλογικές εκστρατείες, στις οποίες έχουν προβεί τα πολιτικά κόμματα, έχουν θέσει διλήμματα ανάμεσα σε ουτοπικές υποσχέσεις και σε δηλώσεις κινδυνολογικού χαρακτήρα. Τα κομματικά συμφέροντα, που λαμβάνουν χώρα εντός του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου, βγήκαν πλέον στην επιφάνεια και κυριαρχούν ολοένα και περισσότερο, γεγονός πλήρως κατακριτέο. Διακρίνουμε άτομα σε υψηλόβαθμες θέσεις, που έχουν ως επιτελικό σκοπό να πραγματοποιούν τα σχέδια της εκάστοτε πολιτικής γραμμής, από την οποία υποστηρίζονται, αλλά και υποστηρίζουν.
Συγκεκριμένα, μετά την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων των κομμάτων, για τις επερχόμενες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, είδαμε τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Φορτσάκη, να βρίσκεται επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας. Η τελική απόφαση του κ. Φορτσάκη να θέσει υποψηφιότητα, αποδεικνύει περίτρανα ότι ο Πρύτανης παρίστανε απλά το «νοικοκύρη» του ΕΚΠΑ, ενώ παράλληλα πραγματοποιούσε προσωπική προεκλογική εκστρατεία. Με τις έως τώρα κινήσεις που έχει ακολουθήσει, είναι φανερό πως αποσκοπούσε σε μια «καλή» αξιολόγηση στα μάτια της φιλελεύθερης κυβέρνησης, η οποία τον στήριζε άκριτα σε κάθε του ενέργεια και του το ανταποδίδει με μία βουλευτική έδρα. Θα μπορούσε κάποιος να πει πως, ο κ. Φορτσάκης εκπλήρωσε το «αγροτικό» του, κατά την διάρκεια της θητείας του ως πρύτανης. Ο άνθρωπος αυτός δεν μπορεί, σε καμία περίπτωση να πρεσβεύσει τη Δημοκρατία, ενώ έχει αποδείξει με τις πράξεις του το ακριβώς αντίθετο.
Να μην ξεχνάμε, λοιπόν:
– τα πραξικοπηματικά lock-out με την άνευ προηγουμένου παρουσία δυνάμεων καταστολής, σε χώρους Πανεπιστημιακού ασύλου
– την στείρα άρνησή του για διάλογο με τους εκπρόσωπους των φοιτητών
– τη μηδαμινή του προσφορά για επίλυση στα μείζοντα θέματα που πλήττουν το ΕΚΠΑ
Τέτοιες κινήσεις μόνο δημοκρατικές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν και σίγουρα δεν αντιπροσωπεύουν το κύρος της θεσμικότητας του πρύτανη, του μεγαλύτερου Πανεπιστημίου της χώρας.
Ας αναλογιστούμε, όμως, το τι θέλει να επιδείξει στην κοινωνία αυτή η υποψηφιότητα, σύμφωνα με τις δράσεις του. Ο κ. Φορτσάκης, ως ένας συστημικός εντολοδόχος της κυβέρνησης, δεν δίστασε σε καμία περίπτωση να προβεί σε ακραίες ενέργειες, για την επίτευξη των προσωπικών – κομματικών του στόχων στο Πανεπιστήμιο. Πως τώρα, μέσα στην Ελληνική Βουλή, θα είναι σε θέση να συζητά και να παίρνει αποφάσεις για ζητήματα ύψιστης σημασίας που θα αφορούν την χώρα; Μήπως η συγκεκριμένη πολιτική δύναμη θέλει να δείξει ότι δεν έχουν θέση διαφορετικές φωνές μέσα στο κοινοβούλιο και ότι από εδώ και έως το εξής οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με μεθόδους πραξικοπηματικού χαρακτήρα;
Ως ΠΑΣΠ Οικονομικού, ήμασταν αυτοί που βρεθήκαμε απέναντι σε αυτές τις τακτικές και τις καταδικάσαμε από την πρώτη στιγμή. Οι συνεχείς αγώνες για τα δικαιώματα μας ως φοιτητές, για τον εκσυγχρονισμό του επιπέδου των σπουδών μας, αλλά και για την ελεύθερη διακίνηση ιδεών εντός και εκτός του Πανεπιστημίου, μας έχουν δώσει αρκετά μαθήματα. Μάθαμε πως, ο μόνος δρόμος για την επίλυση των προβλημάτων στον χώρο της Παιδείας, είναι η ρήξη με τις αρμόδιες αρχές του Πανεπιστημίου & του Υπουργείου. Ρήξη, η οποία όμως, πραγματοποιείται μέσα από τον διάλογο, την αντιπρόταση και όχι με ακραίες, από την αντίθετη πλευρά, στρατηγικές. Γι’ αυτό και στις γενικές συνελεύσεις του Νοεμβρίου καταδικάσαμε τον εν λόγω πρύτανη για τον τρόπο διοίκησης του, σε αντίθεση με κάποιες άλλες πολιτικές δυνάμεις που αποσκοπούν αποκλειστικά και μόνο στο προσωπικό συμφέρον.
Αυτές είναι οι τακτικές, που υποβαθμίζουν το Ελληνικό Πανεπιστήμιο και μας υπενθυμίζουν πως τα κατάλοιπα του σάπιου πολιτικού συστήματος, υπάρχουν ακόμη και δεν το αφήνουν να εκσυγχρονιστεί προς όφελος των φοιτητών και της κοινωνίας.
Απαιτούμε, την παραίτηση του κ. Φορτσάκη και την προκήρυξη νέων πρυτανικών εκλογών στις οποίες, οι φοιτητές θα έχουν και πάλι δικαίωμα ψήφου. Με τον τρόπο αυτό, η Πανεπιστημιακή κοινότητα, θα έχει την δυνατότητα, μέσω δημοκρατικών διαδικασιών να αποφασίσει, ποιος θα είναι ο νέος πρύτανης, αυτή τη φορά, με κριτήρια καθαρά ακαδημαϊκά.
ΠΑΣΠ Οικονομικού
Δύναμη αλλαγής