Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973 ήταν η κορυφαία αντιδικτατορική εκδήλωση και ουσιαστικά προανήγγειλε την πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών, η οποία από τις 21 Απριλίου 1967 είχε επιβάλλει καθεστώς στυγνής δικτατορίας στη χώρα. Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε στις 14 Φεβρουαρίου 1973, όταν ξεσηκώθηκαν οι φοιτητές της Αθήνας και συγκεντρώθηκαν στο Πολυτεχνείο. Ζητούσαν την κατάργηση του Ν.1347, ο οποίος προέβλεπε την υποχρεωτική στράτευση όσων ανέπτυσσαν συνδικαλιστική δράση κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Η αστυνομία, παραβιάζοντας το πανεπιστημιακό άσυλο, εισήλθε στο χώρο του ιδρύματος, συνέλαβε 11 φοιτητές και τους παρέπεμψε σε δίκη με την κατηγορία της «περιύβρισης αρχής». Επτά ημέρες μετά τα πρώτα γεγονότα του Πολυτεχνείου, στις 21 Φεβρουαρίου οι φοιτητές κατέλαβαν το κτίριο της Νομικής σχολής στην Αθήνα, προβάλλοντας τα συνθήματα «Δημοκρατία», «Κάτω η Χούντα» και «Ζήτω η Ελευθερία». Η αστυνομία επενέβη και πάλι για να καταστείλει την εξέγερση, αλλά η βίαιη εκδίωξη των φοιτητών από το κτίριο της Νομικής ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την αγωνιστικότητά τους. Η εξέγερση που ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου του 1973 επρόκειτο να αποτελέσει την κορύφωση των αντιδικτατορικών εκδηλώσεων.
Ποια είναι η σημασία του εορτασμού της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και γιατί τα διακυβεύματα του τότε παραμένουν διαχρονικά;
Ήταν η απαρχή για τη διερεύνηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, που ο ελληνικός λαός κατέκτησε σταδιακά μετά την πτώση της διδακτορίας. Ιδιαίτερα αρνητική κατάσταση θεωρείται το γεγονός ότι στους χώρους εργασίας δεν υπήρχαν δομημένα σωματεία και η παιδεία ήταν υποκινούμενη από το δικτατορικό καθεστώς με αποκορύφωμα την κατάσταση που επικρατούσε στα Πανεπιστήμια της χώρας. Επιπρόσθετα οφείλει να γίνει αναφορά για την θεσμική <<κατωτερότητα>> των γυναικών έναντι των αντρών, όπως και για τον στρατό που λειτουργούσε ως κάτεργο για την νεολαία.
46 χρόνια ύστερα τα δικαιώματα που κατακτήθηκαν με τον αγώνα και το αίμα Ελλήνων πολιτών λεηλατούνται συνεχώς.
Αποκορύφωμα θεωρείται η επικίνδυνη αναζωπύρωση του ακροδεξιού και αυταρχικού μορφώματος, που κερδίζει διαρκώς έδαφος στα Κοινοβούλια ανά τον κόσμο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι οπαδοί των πρακτικών αυτών, ευαγγελίζονται συνεχώς την περιστολή των ατομικών ελευθεριών και πατάνε πάνω στην απαξίωση που έχει περιέλθει λόγω της κοινωνικοπολιτικής κρίσης.
Ως ΠΑΣΠ Οικονομικού σεβόμαστε το συμβολισμό του Πολυτεχνείου, τιμούμε τους αγωνιστές που πάλεψαν για την παλινόρθωση της δημοκρατίας και θεωρούμε καθήκον μας τον συνεχή και καθημερινό αγώνα για διασφάλιση των κεκτημένων του Πολυτεχνείου, που τείνουν σήμερα να εκλείψουν.