Η 1η Δεκεμβρίου ανακηρύχθηκε το 1988 από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και τον ΟΗΕ, ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS . Το AIDS είναι μία ανίατη λοιμώδης νόσος, η οποία προέρχεται από τον ιό του HIV (Human Immunodeficiency Virus), ο οποίος προσβάλλει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου, το σύστημα δηλαδή που είναι υπεύθυνο για την άμυνα του οργανισμού απέναντι σε λοιμώξεις, νεοπλασίες και άλλες ασθένειες. Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί θεραπεία της ασθένειας, οπότε όλα τα μέτρα αντιμετώπισης στρέφονται στην ενημέρωση, την πρόληψη και την προφύλαξη. Μόνο και μόνο στο άκουσμα της λέξης AIDS, μας διαπερνάει ένα αίσθημα φόβου. Μολαταύτα, πολλοί από εμάς σίγουρα έχουμε πει τη φράση «Σιγά μην μου τύχει εμένα». Είναι χρέος της γενιάς μας, να πάρουμε το μέλλον στα χέρια μας και να μην το αφήνουμε στην τύχη του.

Πέρασαν ήδη 31 χρόνια από την πρώτη φορά που παρατηρήθηκε κλινικά ο ιός και ήδη έχει μεγαλώσει μια ολόκληρη γενιά κάτω από την σκιά της νόσου του AIDS. Η ενημέρωσή μας τόσο για τους τρόπους μετάδοσης της όσο για αυτούς της προφύλαξης μας θεωρείται λοιπόν απαραίτητη!

Ένας από τους γνωστότερους και βασικότερους τρόπους μετάδοσης είναι η σεξουαλική επαφή. Η μετάδοση με την ανταλλαγή συριγγών και βελονών, μολυσμένων από τον ιό του AIDS καθώς και από την έγκυο μητέρα που έχει μολύνει το παιδί της κατά της διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού και του θηλασμού δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί. Τελειώνοντας, ο ιός είναι δυνατόν να μεταδοθεί με ένα τρύπημα αυτιών, ένα μην επαγγελματικό τατουάζ καθώς και από μεταγγίσεις μολυσμένου αίματος.

Μιλώντας τώρα για τους τρόπους προφύλαξης, η σωστή και συστηματική χρήση προφυλακτικού ασφαλώς θεωρείται απαραίτητη. Παράλληλα, αποτελεσματική και χρήσιμη είναι η ενημέρωση σε ό,τι αφορά θέματα διαφυλικών σχέσεων και η σωστή τήρηση των κανόνων υγιεινής. Αξίζει επίσης να αναφερθεί αν και θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η αποφυγή της κοινής χρήσης βελονών και η αποστείρωση οδοντιατρικών και χειρουργικών εργαλείων.

Είναι καιρός πια η εποχή της αδιαφορίας να τελειώσει, καθώς τα νούμερα είναι αποκαλυπτικά. Στην χώρα μας το διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου του 2012 προσμετρούνται 13.000 ασθενείς με AIDS εκ των οποίων οι 6.200 πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια και βρίσκονται υπό θεραπευτική αγωγή. Το γεγονός των αυξημένων νέων κρουσμάτων κάθε χρόνο, τα τελευταία δύο έτη, είναι τουλάχιστον ένα τραγικό γεγονός.

Ακόμη, τα συνεχή μέτρα που επιβάλλονται από την ελληνική κυβέρνηση έχουν προκαλέσει αύξηση των μολύνσεων από τον ιό HIV σε άτομα που κάνουν χρήση ναρκωτικών, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες υγείας δεν χρηματοδοτούνται αρκετά ώστε να μεριμνήσουν για τα άτομα αυτά. Αυτή είναι ακόμα μία δυσμενής συνέπεια της πρωτοφανούς οικονομικής ύφεσης στην οποία βρίσκεται η χώρα.

Ως ΠΑΣΠ Οικονομικού θεωρούμε ότι η υπάρχουσα κοινωνικό-οικονομική κατάσταση της χώρας σε συνδυασμό με την εξάπλωση της νόσου του AIDS, δεν πρέπει να συμπαρασύρει τις ελπίδες μας για ένα παρόν γεμάτο ζωή και ένα μέλλον μακριά από προκαταλήψεις. Είναι ανάγκη να συστρατευτούμε όλοι στον αγώνα για την καταπολέμηση της μάστιγας του AIDS και στην εκστρατεία ενημέρωσης για την πρόληψη, την προφύλαξη, την εξέταση και την αντιμετώπιση της νόσου.

waids-day-6