Η 1η Δεκέμβρη έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, μιας νόσου που οφείλεται αποκλειστικά στον ιό HIV. Η διεθνής κοινότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με την αποτυχία της να αντιμετωπίσει τις ολέθριες επιπτώσεις αυτής της μάστιγας που εξαπλώνεται ταχύτατα σε κάθε γωνιά της γης χωρίς να κάνει ταξικές, φυλετικές ή ηλικιακές διακρίσεις.

Όλα τα μέτρα αντιμετώπισης στρέφονται στην πρόληψη και στην ορθή ενημέρωση, τόσο στην προφύλαξη όσο και στον τρόπο μετάδοσης.

Ο HIV μεταδίδεται:
 Με την σεξουαλική επαφή
 Με την ανταλλαγή συριγγών και βελονών, μολυσμένων με τον ιό του AIDS
 Από την έγκυο μητέρα που μολύνει το παιδί της κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού και του θηλασμού
 Μη επαγγελματικό τατουάζ και τρύπημα αυτιών
 Μεταγγίσεις μολυσμένου αίματος

Ο εφησυχασμός και η απουσία κατάλληλης ενημέρωσης για ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα – που αποτελεί θέμα ταμπού σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας – είναι οι αιτίες για τις αυξητικές τάσεις των σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων ανάμεσα στους νέους. Η οικονομική κρίση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει αναδείξει μία κοινωνική εσωστρέφεια που δεν αφήνει περιθώρια παρά μόνο στερεότυπης και άτολμης ενημέρωσης. Οι νέοι λοιπόν, παρόλο που διαθέτουν περισσότερες πηγές ενημέρωσης, αποφεύγουν να συζητούν θέματα ταμπού όπως το AIDS, και στρέφονται στην κατ’ επιλογήν πληροφόρηση, που από τα υψηλά ποσοστά νεολαίων οροθετικών στην Ελλάδα μπορούμε εύκολα να συμπεράνουμε ότι είναι ελλιπέστατη ή ακόμα και πολλές φορές λανθασμένη. Τα περιορισμένα μέτρα προστασίας και οι υπηρεσίες υγείας που αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων του ιού και των μολύνσεων λόγω των αυστηρών πολιτικών λιτότητας που έχουν υιοθετηθεί από την χώρα μας έχουν ως αποτέλεσμα η κοινωνία να διαχωρίζει τους οροθετικούς από το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πάρκο της Μασσαλίας, που εδώ και ένα χρόνο και πλέον έχει μετατραπεί σε εστία μολύνσεων που οφείλεται στην παραμέληση αυτών των ανθρώπων από την πλευρά της πολιτείας.

Ως ΠΑΣΠ Οικονομικού, θεωρούμε ότι το νόημα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS δεν είναι η «μνημόνευση» του προβλήματος μια φορά τον χρόνο, αλλά η στροφή προς την ενημέρωση ολοένα και περισσοτέρων κοινωνικών ομάδων.