38 χρόνια μετά, το μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Η πράξη Αντίστασης, Αγώνα και Αυτοθυσίας γεννήθηκε μέσα από την σπουδάζουσα νεολαία της εποχής εκφράζοντας την αγανάκτηση και την αντίθεση της για την Ανελευθερία και Αντιδημοκρατικότητα της Χούντας αλλά και εκφράζοντας τα όνειρα της νέας γενιάς και ολόκληρου του ελληνικού λαού για την «επόμενη μέρα».

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί ορόσημο τόσο για το φοιτητικό κίνημα, όσο και τους Εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες των λαών για Αυτοδιάθεση, Εθνική ανεξαρτησία και Λαϊκή κυριαρχία, που αποτελούν τρεις βασικές αρχές για την θεμελίωση μιας δημοκρατικής κοινωνίας, κοινωνικά απελευθερωμένης που στην εποχή μας πλήττονται όσο ποτέ.


Το Πολυτεχνείο…

Μας δείχνει τον δρόμο για τους αγώνες του σήμερα.

Μας διδάσκει πως όταν είναι δίκαιο, επαναστατείς.

Μας υπενθυμίζει πως πρέπει να αγωνιζόμαστε με αυτοθυσία και αυταπάρνηση για τις ιδέες μας όπως έκαναν τότε οι φοιτητές στο Πολυτεχνείο.

Μας έμαθε πως τα κινήματα (εργατικά και φοιτητικά) μπορούν να διεκδικούν και να πετυχαίνουν νίκες, μόνο όταν δρουν μαζικά, και χωρίς καμία «καθοδήγηση».

 

Η Ενότητα και ο Αγώνας αποτελούν πάγιες ιδέες της ΠΑΣΠ που εκφράζονται και στο σήμα μας μέσω της Αριστερής γροθιάς και του βιβλίου (σπουδάζουσα νεολαία) που ενώνεται με τα γρανάζια μηχανής (εργατικό κίνημα).

 

Τα αιτήματα των αγωνιστών Φοιτητών του Πολυτεχνείου αποκρυσταλλωμένα στο τρίπτυχο ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ηχούν σύγχρονα και επίκαιρα όσο ποτέ!

 

 

ΨΩΜΙ

Μια λέξη, πολλές σημασίες…

Ο Ελληνικός λαός διανύει την δυσκολότερη περίοδο της Μεταπολίτευσης μιας και το ποσοστό του λαού που βρίσκεται στο όριο της φτώχιας, έχει ανέβει πιο ψηλά από ποτέ. Τα ποσοστά της ανεργίας, ειδικά των νέων είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, καθιστώντας ακόμα πιο αβέβαιο το μέλλον της νέας γενιάς με τα μέτρα που έχει προωθήσει η κυβέρνηση τον προηγούμενο καιρό.

“ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ Η ΠΡΩΤΗ ΓΕΝΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΖΗΣΕΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ…”

 

ΠΑΙΔΕΙΑ

Τον περασμένο Αύγουστο ψηφίστηκε στην Βουλή το νέο νομοσχέδιο για την Παιδεία. Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε (κοινής συναινέσεως) έχει ως κύριο στόχο να καταστρέψει την Δημόσια & Δωρεάν Παιδεία και να καταργήσει το Πανεπιστημιακό άσυλο, για το οποίο οι φοιτητές αγωνίστηκαν την εποχή της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αλλά και όλα τα επόμενα χρόνια. Όλα αυτά που κατέκτησε η γενιά του Πολυτεχνείου με τους αγώνες της, η σημερινή κυβέρνηση προσπαθεί να τα αποδομήσει και να τα ισοπεδώσει.

“ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ…”


ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Οι ελευθερίες και τα δικαιώματα του ελληνικού λαού πλήττονται συνεχώς…

Μια δημοκρατική κοινωνία απαιτεί φυσικά και ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ διαδικασίες. Λίγες μέρες πριν, σχηματίστηκε μια νέα κυβέρνηση «συνεργασίας-σωτηρίας» η οποία αναδείχτηκε από τον Α. Παπανδρέου και τον Α. Σαμαρά. Σε αυτήν την νέα κυβέρνηση είδαμε πολλά ευτράπελα. Το γεγονός ότι αναδείχθηκε κυβέρνηση χωρίς την συμμετοχή του λαού, επισκιάστηκε από την τοποθέτηση ακροδεξιών στοιχείων σε κυβερνητικά πόστα, που κατά καιρούς έχουν δείξει τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, θέτοντας μελλοντικά την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ σε κίνδυνο.

Οι απολήξεις του δικομματισμού που μας οδήγησαν στην εξάρτηση από τις μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις και όχι μόνο, μειώνουν την Εθνική Κυριαρχία της Ελλάδας και του λαού της.

 


Όλα αυτά είναι μόνο ένα δείγμα ότι το Πολυτεχνείο είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Ότι τα προβλήματα που προσπάθησε να λύσει μαζί με την πτώση της χούντας υπάρχουν και περιμένουν από μας να φανούμε αντάξιοι των περιστάσεων της κληρονομιάς του φοιτητικού κινήματος. 

 

ΠΑΣΠ Οικονομικού

Δύναμη Ανατροπής