Η Ημέρα της Γυναίκας δεν είναι μια τυπική πανηγυρική επέτειος, σαν αυτές που κατακλύζουν το ημερολόγιο. Σκοπός της θεσμοθέτησής της από τον ΟΗΕ, το 1975, ήταν να συμβάλλει στην ισότητα μεταξύ των δύο φύλων, γιορτάζοντας τα επιτεύγματα των γυναικών. Παρά την βελτίωση της θέσης της γυναίκας στο κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι, αυτή η ημέρα μας δίνει το έρεισμα να αναλογιστούμε και τις γυναίκες που δεν έχουν τίποτα να γιορτάσουν και χρειάζονται άμεσα θεσμική και οικονομική υποστήριξη.

 

Οι σχέσεις των δύο φύλων δεν ήταν ανέκαθεν όπως οι σημερινές, καθώς το παγκόσμιο χάσμα των φύλων δεν γεφυρώνεται παντού. Στις κοινωνίες του δυτικού κόσμου, οι γυναίκες δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ισότητας με το αντίθετο φύλο, αλλά της ισοτιμίας μεταξύ τους. Λόγω του ότι πλέον αποκτούν εξουσία σε παραδοσιακά αντρικούς ρόλους, συμβάλλουν ασυνείδητα στην εξαθλίωση των πιο αδύναμων γυναικών. Ωστόσο, σε κάποιες άλλες κοινωνίες, η ανδρική υπεροχή υποβιβάζει ακόμα τη γυναίκα σε «ασθενές» φύλο, ώστε τα θεμελιώδη δικαιώματά τους θεωρούνται ακόμα ζητούμενα προς διεκδίκηση. Ακόμα και στην ελληνική κοινωνία, η ιδέα της ισότητας- ισοτιμίας δεν έχει παγιωθεί για τα καλά στη συνείδησή της. Μια γυναίκα που χαρακτηρίστηκε ως « η απόλυτη Ελληνίδα», που έδωσε την δική της μάχη κόντρα σε κατεστημένα και νοοτροπίες και κατάφερε να εδραιωθεί στην παγκόσμια πολιτική σκηνή, κάνοντας την ελληνική κοινωνία να αντιμετωπίσει με περισσότερο σεβασμό την γυναίκα και τον ρόλο της, είναι η Μελίνα Μερκούρη (18/10/1920 – 06/03/1994).

 

Η Μελίνα άνοιξε για τα καλά έναν άλλο δρόμο, με διαφορετική οπτική γωνία για την θέση της γυναίκας στην Ελλάδα. Έδωσε στις γυναίκες το έναυσμα να πρωτοστατήσουν στην ελληνική κοινωνία, παλεύοντας τόσο για τον ρόλο τους όσο και για τα δικαιώματά τους.

 

Ως ΠΑΣΠ Οικονομικού, θεωρούμε αναγκαίο το δυναμικό και ουσιαστικό ρόλο των γυναικών στην κοινωνία καθώς και την ευαισθητοποίηση όλων, για τις γυναίκες που εξακολουθούν να διαβιώνουν κάτω από απαράδεκτες συνθήκες. Χρειαζόμαστε, περισσότερο από ποτέ, γυναίκες-σύμβολα, σαν τη Μελίνα Μερκούρη, που ισχυροποιούν τη θέση της χώρας μας στο διεθνές πολιτικό γίγνεσθαι και μας αποστρέφουν από τους διεφθαρμένους πολιτικούς του σήμερα.