Τους τελευταίες μήνες επιχειρείται στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο μία μεγάλη αναδιάρθρωση μέσω του σχεδίου «Αθηνά», το οποίο παρουσιάστηκε εις διπλούν(…) από το Υπουργείο Παιδείας. Το εν λόγω σχέδιο προσανατολίζεται κυρίως σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων, καθώς και στο «ανακάτεμα – σύγχυση» των τμημάτων με σκοπό την «δημιουργία νέων σχολών». Η ακαδημαϊκή κοινότητα για ακόμα μία φορά φαίνεται να διχάζεται στους υπέρμαχους του σχεδίου και στους διαφωνούντες.

Το Τμήμα μας, επηρεάζεται και αλλάζει σε ότι αφορά τη διοικητική του λειτουργία με την επικείμενη αναδιάρθρωση της σχολής Νομικών, Οικονομικών & Πολιτικών Επιστημών. Συγκεκριμένα, στην τελευταία ανάρτηση του σχεδίου από το Υπουργείο Παιδείας, το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών εντάσσεται στην νέα σχολή Οικονομικών & Πολιτικών Επιστημών η οποία φαίνεται να περιλαμβάνει εκτός των τμημάτων Οικονομικών και Πολιτικών επιστημών τα τμήματα Επικοινωνίας & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΜΜΕ) και Τούρκικων & σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών. Οι «Κασσάνδρες» βέβαια, φρόντισαν και πάλι να τρομοκρατήσουν το κοινό διαδίδοντας ΨΕΜΜΑΤΑ. Σε κάλεσμα που πραγματοποίησαν σε Γενική Συνέλευση, ανέφεραν πως μέσω του σχεδίου, το πτυχίο μας υποβαθμίζεται και μειώνει τα επαγγελματικά μας δικαιώματα, γεγονός το οποίο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Αποτέλεσμα της Συνέλευσης αυτής η διήμερη «κατάληψη» του τμήματος. Συνέπεια των παραπάνω, 1) η εκ νέου παραπληροφόρηση του συλλόγου (για πολλοστή φορά) πως η ΠΑΣΠ συμφωνεί με το «Αθηνά» και 2) η επιπλέον αδρανοποίηση του Συλλόγου, καθώς πολλοί εγκατέλειψαν από νωρίς την πρωτεύουσα λόγω των ημερών. Στην αντίπερα όχθη, η συντηρητική παράταξη του πανεπιστημίου αδιαφορεί και δεν προτείνει, χωρίς αυτό να μας προκαλεί πλέον εντύπωση.

Η ΠΑΣΠ Οικονομικού έχει πάρει ξεκάθαρη θέση από τον Μάρτιο του 2011 (όταν όλοι οι υπόλοιποι τότε σιωπούσαν και απλά διαφωνούσαν), εκδίδοντας και δημοσιεύοντας ολοκληρωμένη πρόταση για την Παιδεία, στην οποία ανέφερε ξεκάθαρα πως οι πολιτικές των προηγούμενων δεκαετιών «φύτρωναν» ΑΕΙ και ΤΕΙ σε αρκετές πόλεις τις επαρχίας προς εξυπηρέτηση βουλευτικών και κομματικών ρουσφετιών, ευαγγελιζόμενοι την περιφερειακή ανάπτυξη. Λογικό επακόλουθο η δημιουργία μεγάλης μάζας νέων επιστημόνων χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα και χωρίς επαρκή εφόδια όσων αφορά την επιστήμη τους. Η πρόταση μας λοιπόν, ανέφερε συγχωνεύσεις – συνενώσεις τμημάτων με αμιγώς ακαδημαϊκά κριτήρια προς εξυπηρέτηση της μετάδοσης της επιστήμης και εξέλιξη της έρευνας. Τονίζοντας όμως τις ασφαλιστικές δικλείδες που πρέπει να διασφαλίζουν την ομαλή μετάβαση των φοιτητών από τμήμα σε τμήμα (σε ό,τι αφορά τις εγκαταστάσεις και την οικονομική αποκατάσταση των φοιτητών), καθώς και τα επαγγελματικά δικαιώματα όσων ήδη έχουν λάβει πτυχία από τα εν λόγω τμήματα.
Υποστηρίζουμε εκ νέου όμως την έντονη διαφωνία μας στο σχέδιο «Αθηνά» όπως αναρτήθηκε. Διότι είναι πασιφανές πως το «Αθηνά» εφαρμόζεται στα πλαίσια πολιτικών και μικροκομματικών παιγνίων, και το τελικώς κατατεθειμένο σχέδιο απλώς μοιράζει την πίττα «δίκαια». Και αυτό διότι βλέπουμε τμήματα να αυτονομούνται χωρίς κανέναν ουσιαστικό λόγο, και άλλα να δημιουργούν σχολή, χωρίς να «δένονται» από τα χαρακτηριστικά του παρεμφερούς αντικειμένου. Όπως και άστοχες συγχωνεύσεις κεντρικών πανεπιστημίων.
Κάποια παραδείγματα ερμηνεύουν και δικαιολογούν την διαφωνία μας. Επιλέγουμε λοιπόν 2 από αυτά…:

Παράδειγμα Νο1: στην Αττική συγχωνεύονται 5 μεγάλα Πανεπιστήμια (ΑΣΟΕΕ, ΠΑΠΕΙ, ΠΑΝΤΕΙΟ, ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ & ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ) και δημιουργείται ένα υπερ-Πανεπιστήμιο, ενώ την ίδια ώρα το πανεπιστήμιο Πελοποννήσου παραμένει σχεδόν ανέπαφο και αυτόνομο από το Πανεπιστήμιο Πατρών. Γεγονός το οποίο βρίσκεται σε πλήρη αντίφαση με αυτό που πρόκειται να συμβεί στα 5 Πανεπιστήμια Αθηνών και Πειραιώς. Γιατί; Εμείς απλά υπενθυμίζουμε πως ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου την αυτή στιγμή είναι υφυπουργός Παιδείας (τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται…)!

Παράδειγμα Νο2: Η δήλωση του προέδρου του ΤΕΙ Σερρών κ. Πασχαλούδη, ο οποίος δήλωσε ευθαρσώς προ ημερών: «Πολύ μεγάλη ήταν η βοήθεια του Κωστή Καραμανλή για το θέμα της μεταφοράς τμημάτων ΤΕΙ από τη Θεσσαλονίκη στις Σέρρες. Του ζήτησα με προσωπικές επαφές και μας έκλεισε ραντεβού με υπηρεσιακούς παράγοντες το οποίο βοήθησε πάρα πολύ γιατί όταν πηγαίνεις συστημένος σε ακούν πολύ περισσότερο» (!!!) Αφήνουμε την ερμηνεία να διατυπωθεί από πλευρά σας…
Βλέπουμε λοιπόν πως το υπουργείο επιχειρεί να γιγαντώσει τον κομματικούς μηχανισμούς, αψηφώντας την ανάγκη που κυριαρχεί την δεδομένη στιγμή για πλήρη αξιοποίηση του ελληνικού Πανεπιστημίου, ως μόνο αντίδοτο στην ύφεση. Γι’ αυτό και από την πρώτη στιγμή, εμείς ως ΠΑΣΠ Οικονομικού, δεν παίξαμε τον ρόλο του «στάνταρ» ορατού-αόρατου εχθρού στο σχέδιο Αθηνά, αλλά φροντίσαμε να ενημερώσουμε το σύνολο των φοιτητών για αυτά τα οποία πρόκειται να συμβούν στα ΑΕΙ – ΤΕΙ, και να διατυμπανίζουμε ουσιαστικά τις διαφωνίες μας και τις αντιπροτάσεις μας. Αυτή είναι άλλωστε η ουσία της δράσης και του φοιτητικού συνδικαλισμού, να φέρνεις φρέσκιες, προοδευτικές και ριζοσπαστικές ιδέες και προτάσεις. Να μην μένεις προσκολλημένος στο «ελλειπές και στείρο όχι».