Έκτακτη ανακοίνωση: Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών είναι στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσει ότι αν δεν το έχετε ακόμα συνειδητοποιήσει την φετινή ακαδημαϊκή χρονιά εκτός από την μόρφωση σας έχει αναλάβει και την σκληραγώγηση σας.

Θέλουμε να σας δείξουμε από τώρα πώς θα είναι όταν αποφοιτήσετε και δεν θα έχετε το απαραίτητο εισόδημα ώστε να μπορείτε να ανταπεξέλθετε στην αποπληρωμή των εξόδων θέρμανσης της κατοικίας σας. Δεχόμαστε συγχαρητήρια για την πρωτότυπη ιδέα μας!

Μπορεί αυτή η ανακοίνωση να μην υφίσταται, αλλά μόνο με χιούμορ και καυστικότητα μπορούμε όλοι μας να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση που επικρατεί. Το γεγονός δηλαδή ότι το μεγαλύτερο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Ελλάδας, το ΕΚΠΑ, και συγκεκριμένα η σχολή μας, είναι ανίκανο να προσφέρει τα στοιχειώδη στους φοιτητές που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις του. Είναι αν μη τι άλλο απαράδεκτο για το όνομα και την ιστορία του Πανεπιστημίου να μην διαθέτει τα απαραίτητα κονδύλια για την θέρμανση των κτηρίων και των αιθουσών που διεξάγονται μαθήματα. Το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνεται όλο και πιο σύνηθες το φαινόμενο, οι διδάσκοντες είτε να διακόπτουν το μάθημα τους και να αναγκάζονται να αναζητούν αίθουσα με θέρμανση είτε να σταματούν νωρίτερα τις διαλέξεις τους επειδή οι ίδιοι και οι φοιτητές δεν μπορούν να κάνουν μάθημα λόγω της ελλειπούς θέρμανσης.

Τι κάνουν όμως οι υπεύθυνοι για αυτήν την κατάσταση;

Η ευθύνη βέβαια για το οτιδήποτε συμβαίνει στο κτίριο, βαραίνει πρώτα από όλα την Κοσμητεία της Σχολής (ΝΟΠΕ) η οποία προς στιγμήν τηρεί σιγήν ιχθύος! Φυσικά δεν μπορούμε να αφήσουμε ανέπαφες τις διοικήσεις των τριών τμημάτων, και τους αντίστοιχους προέδρους τους, τους οποίους καλούμε να πάρουν θέση και να ασκήσουν πιέσεις εδώ και τώρα! Προκαταβολικά αναφέρουμε πως δεν πρόκειται να δεχτούμε την δικαιολογία ΚΑΝΕΝΟΣ ότι δεν έχει πληροφορηθεί για το ζήτημα της θέρμανσης, καθώς ως ΠΑΣΠ Οικονομικού έχουμε ενημερώσει έγκαιρα, με πρωτοκολλημένο αίτημα στις 05/12/2011 στο οποίο αναφέρεται το πρόβλημα και ζητείται η άμεση επίλυση του. Παρόλα αυτά όμως δεν έχει δοθεί καμία απάντηση και η κατάσταση έχει παραμείνει ως έχων. Τι ακριβώς περιμένουν; Κοντεύει να τελειώσει η χειμερινή περίοδος και σε λίγο καιρό ξεκινά η εξεταστική. Φαίνεται λοιπόν ότι οι αρμόδιοι αδιαφορούν πλήρως για το αν οι φοιτητές του τμήματος, οι οποίοι θα εξετάζονται κυρίως απογευματινές και βραδινές ώρες, θα μπορούν να ανταπεξέλθουν υπό αυτές τις συνθήκες..

Αυτά είναι τα διεθνή πρότυπα που οραματίζεται το υπουργείο για τα Πανεπιστήμια μας;

Αντίστοιχη ευθύνη έχει και το Υπουργείο Παιδείας που υποβαθμίζει επανειλημμένα με τη στάση του, το Ελληνικό Πανεπιστήμιο. Προ ολίγων μηνών, με διθυράμβους, η υπουργός και με την συγκατάθεση 4 κομμάτων, πέρασε ένα νομοσχέδιο με πρόσχημα την «ποιοτική αναβάθμιση» των Ελληνικών Πανεπιστημίων, ενώ όπως αποδεικνύεται και στην πράξη, δεν μπορεί (ή δεν θέλει) να καλύψει ούτε τα αναγκαία αγαθά από τα οποία δομούνται τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα!

Ως ΠΑΣΠ Οικονομικού αγωνιζόμαστε καθημερινά για ένα Πανεπιστήμιο που θα σέβεται τον φοιτητή και θα είναι σε θέση να καλύπτει τις εκπαιδευτικές ανάγκες του, και όχι μόνο. Έχουμε φτάσει σε σημείο να αιτούμαστε κάτι που θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητο στις μέρες μας. Το πρόβλημα της θέρμανσης μπορεί να μην θεωρείται μείζονος σημασίας διότι αυτή την χρονική στιγμή το εκπαιδευτικό σύστημα αντιμετωπίζει σοβαρότερα ζητήματα, όμως οι υπεύθυνοι για την επίλυση αυτού του θέματος επιβάλλεται να αντιληφθούν την πραγματικότητα και να φανούν αντάξιοι των θέσεων που κατέχουν.

ΠΑΣΠ Οικονομικού

Δύναμη Ανατροπής