Σε μία περίοδο που το Ελληνικό Πανεπιστήμιο δέχεται καθημερινά πολύπλευρες επιθέσεις και καθίσταται αναγκαία η δημιουργικότητα των φοιτητών ανεξάρτητα από τις πολιτικές πεποιθήσεις του καθενός, οι πρυτανικές αρχές, αντί να εξασφαλίσουν την ομαλή ακαδημαϊκή λειτουργία και την σταθεροποίηση του, με κατοχικού χαρακτήρα κινήσεις, παρακωλύουν την καθημερινότητα του Πανεπιστημίου.

Πιο συγκεκριμένα ο πρύτανης του ΕKΠΑ, Θ. Φορτσάκης, προχώρησε σε μία άνευ προηγουμένου, πραξικοπηματικού χαρακτήρα, ενέργεια το βράδυ της 12ης Νοεμβρίου, δίνοντας εντολή στα ΜΑΤ να φράξουν τις εισόδους των πανεπιστημιακών κτηρίων, ΧΩΡΙΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΛΟΓΟ Ή ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ. Αυτό συνιστά καταπάτηση των ελευθεριών και δικαιωμάτων του φοιτητή. Δικαίωμα για σπουδές, για έρευνα και για δημοκρατικό διάλογο.

 

Καταγγέλλουμε τον Πρύτανη του Πανεπιστήμιου Αθηνών, διότι δεν σεβάστηκε το υπερψηφισμένο πλαίσιο της ΠΑΣΠ Οικονομικού στην χθεσινή ΓΣ του Συλλόγου Φοιτητών Οικονομικού (12-11-2014), το οποίο δεν προέβλεπε καμία κατάληψη, παρά μόνο δυναμικές και παραγωγικές προτάσεις για την ανοικοδόμηση του σημερινού υπό κατάρρευση Πανεπιστημίου. Πέρα από αυτό, και μετά τα τραγικά σημερινά γεγονότα, αρνήθηκε κατηγορηματικά να συναντήσει αντιπροσωπεία φοιτητών από το Οικονομικό, που σκοπό είχαν να μεταφέρουν το υπερψηφισμένο πλαίσιο της ΠΑΣΠ από την χθεσινή ΓΣ. Είναι ο ίδιος άνθρωπος που πριν από λίγες μέρες καλούσε τους φοιτητές σε διάλογο…;

 

Ως ΠΑΣΠ Οικονομικού, θα είμαστε στην πρώτη γραμμή των γεγονότων για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του κάθε φοιτητή. Καταδικάζουμε κάθε μορφή βίας και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας, όπως την πράξαμε και στο σημερινό (13-11-2014) ΔΣ του ΣΦΟ, στους συναδέλφους μας από το Οικονομικό, που δέχτηκαν χτυπήματα από τις αστυνομικές δυνάμεις. Αυτές χρησιμοποιούνται ως άλλος δούρειος ίππος, των φιλελεύθερων πολιτικών, με σκοπό τη δυσφήμιση και την υποβάθμιση του Δημοσίου Πανεπιστήμιου.

Το τρίπτυχο για αλλαγή νοοτροπίας, σκέψης, πολιτικής είναι πιο επίκαιρο από ποτέ και απαιτείται η σύμπνοια από όλες τις πολιτικές κατευθύνσεις ώστε να πάρει «σάρκα και οστά».