Τους τελευταίους μήνες, καθώς η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προχώρησε στη νομοθέτηση του νέου συμπληρωματικού Μνημονίου περί νέων μισθολογίων, παρατηρείται μία έντονη αναταραχή στα ακαδημαϊκά ιδρύματα. Ειδικότερα, σύμφωνα με επίσημο δελτίο τύπου της ΠΟΣΔΕΠ, οι ακαδημαϊκοί όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας προβαίνουν σε κινητοποιήσεις, αφού το νέο μισθολόγιο εφαρμόζει περικοπές έως και 40% στις αποδοχές τους. Το ΣτΕ, του οποίου σύμφωνα με το Σύνταγμα τις αποφάσεις οφείλει να σέβεται και να εφαρμόζει η ελληνική πολιτεία, όχι μόνο έχει κρίνει αντισυνταγματικές τις μειώσεις που έχουν επιβληθεί στις αποδοχές των καθηγητών Πανεπιστημίου, αλλά και έχει αποφανθεί για την άμεση αποκατάσταση τους.

Παράλληλα, οι συνεχείς διαμαρτυρίες πέρα από τις μειώσεις των μισθών, αφορούν την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των πανεπιστημίων, καθώς δεν καλύπτονται τα κενά των αποχωρησάντων διδασκόντων και εν γένει δεν υπάρχει η δυνατότητα να καλυφθούν οι ανελαστικές δαπάνες των ιδρυμάτων. Συγκεκριμένα, τα αιτήματα των καθηγητών του ΤΟΕ αφορούν:

  1. Στην αποκατάσταση των μελών ΔΕΠ στα επίπεδα του 2012 σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ
  2. Στο σεβασμό του αυτοδιοίκητου του Πανεπιστημίου, στη χάραξη κάθε εκπαιδευτικής πολιτικής
  3. Στην ουσιαστική ενεργοποίηση του διαλόγου με τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας στη λήψη αποφάσεων που την αφορούν
  4. Στην απλοποίηση όλων των γραφειοκρατικών διαδικασιών που δυσχεραίνουν τη διδακτική και ερευνητική δραστηριότητα των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας
  5. Στη διαφύλαξη του πραγματικού ασύλου
  6. Στην αύξηση της χρηματοδότησης στα πανεπιστήμια και την επίλυση των χρόνιων υλικοτεχνικών προβλημάτων

 

 

Ως ΠΑΣΠ Οικονομικού σεβόμαστε τον αγώνα και τις κινητοποιήσεις των καθηγητών οι οποίοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ευρύτερης ακαδημαϊκής κοινότητας .Ωστόσο θα ήταν σημαντικό και οι ίδιοι οι καθηγητές να βρίσκονται δίπλα και σε συνεχή διάλογο με τους φοιτητές για τα προβλήματα και τους αγώνες που πραγματοποιούν εκείνοι και να μην αρκούνται σε συνεχείς δεσμεύσεις και υποσχέσεις οι οποίες μένουν ανεκπλήρωτες.