Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Πειραιά στις 21/2/2011, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, μέσω του Α. Σαμαρά, παρουσίασε τις θέσεις της για την Παιδεία. Αψηφώντας την δήθεν παραταξιακή της αυτοτέλεια, ταύτισε τις θέσεις της για την Παιδεία, με αυτές της ΝΔ, οι οποίες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν παρά μόνο συντηρητικές… 

Βασισμένες πάντα στην γραμμή τριών σημείων(ΝΔ, ΟΝΝΕΔ, ΔΑΠ-ΝΔΦΚ) που είχε βγει προ ημερών λόγω της κατάληψης της Νομικής, πρότειναν την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, χαρακτηρίζοντάς το ως ξεπερασμένο και ανώφελο θεσμό, καθώς και την κατάργηση της ΕΦΕΕ, αντικαθιστώντας την με ένα νέο δήθεν όργανο. Πολύ μεγάλη ανάλυση, έγινε και για το θέμα της ιδιωτικοποίησης της Παιδείας, με τον ματαιόδοξο πρόεδρο της ΝΔ, μεταξύ άλλων, να κάνει λόγο ακόμη και για ιδιωτικά παραρτήματα Ελληνικών Πανεπιστημίων στο εξωτερικό, κάνοντας όλους να πιστεύουν πλέον, πως πρόκειται για ανυπόστατες προτάσεις και κινήσεις εντυπωσιασμού.  

Ως ΠΑΣΠ Οικονομικού, οι πάγιες θέσεις μας για την παιδεία είναι γνωστές στην 37χρονη ιστορία μας και εκσυγχρονίζονται ανάλογα με τις ανάγκες των φοιτητών και της Ελληνικής κοινωνίας. Σε καμία περίπτωση δεν συμφωνούμε με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, για το οποίο έχουμε δώσει πολλούς αγώνες όλα αυτά τα χρόνια. Θέση μας, η θέση της πλειοψηφίας των φοιτητών, να εφαρμόζεται ο ισχύον νόμος. Όσον αφορά την πρόταση για κατάργηση της ΕΦΕΕ, δηλώνουμε πως σημασία για εμάς δεν έχει η κατάργηση ενός θεσμού που δεν έχει υπόσταση, αλλά η ενεργοποίηση και ύπαρξή του. Τέλος, η πάγια θέση μας για δημόσια δωρεάν Παιδεία, που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη, δεν μας αφήνει περιθώρια συζήτησης για οποιαδήποτε μορφή ιδιωτικοποίησης της. Οι τομές που χρειάζεται η Παιδεία μας απαιτούν ουσιαστικές και υλοποιήσιμες προτάσεις και όχι εύκολες λύσεις, ξεπουλώντας και τα τελευταία δημόσια αγαθά της χώρας μας.

Και για να προλάβουμε τα φερέφωνα που θα μας κατηγορήσουν για υπερασπιστές της Κυβέρνησης και του νομοσχεδίου «Διαμαντοπούλου», η θέση μας ως ΠΑΣΠ Οικονομικού ήταν ξεκάθαρη από την αρχή. Συμμετέχουμε στο δημόσιο διάλογο για την Παιδεία αλλά σε μια νέα βάση, με ένα άλλο νομοσχέδιο. Οι ακριβείς θέσεις της ΠΑΣΠ Οικονομικού για την παιδεία, θα κατατεθούν στα αρμόδια όργανα συνδιοίκησης του Τμήματός μας και θα μοιραστούν σε όλους μας τους συμφοιτητές, στην αρχή του Β’ εξαμήνου.

 

ΠΑΣΠ Οικονομικού

Δύναμη Ανατροπής