Τα τελευταία έξι χρόνια η πανεπιστημιακή κοινότητα των Τμημάτων Νομικής, Οικονομικού και Πολιτικού του ΕΚΠΑ, βρίσκεται καθημερινά αντιμέτωπη με φαινόμενα διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών ουσιών στο πάρκο της οδού Μασσαλίας. Καθημερινά, θέτονται σε άμεσο κίνδυνο η υγιεινή και η ασφάλεια των φοιτητών, υπαλλήλων, καθηγητών αλλά και περαστικών. Ειδικά τις βραδινές ώρες η οδός Μασσαλίας αποτελεί άβατο.

Από την πρώτη στιγμή, θίξαμε το θέμα στα αρμόδια όργανα του Πανεπιστημίου αλλά μετά από πολλαπλές αποτυχημένες προσπάθειες, εκδόσαμε Δελτίο Τύπου το 2013 κάνοντας αναφορά στο ζήτημα αυτό και τις επιπτώσεις που προκαλεί. Απευθυνθήκαμε στους αρμόδιους φορείς, προτείνοντας την εφαρμογή ενός εξωραιστικού σχεδίου, αντιμετωπίζοντας την αδιαφορία τους, καθώς ο ένας μετέθετε τις ευθύνες στον άλλον εκφράζοντας εκούσια άρνηση για την επίλυση του προβλήματος.

Επισημαίνουμε ότι, λύση στο πρόβλημα, δεν αποτελεί η απομάκρυνση των τοξικομανών και η μετακίνηση τους σε άλλο σημείο της πόλης, αλλά η ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού με σκοπό τη θεραπεία τους και την ομαλή επανένταξη τους στο κοινωνικό σύνολο. Πιο συγκεκριμένα η πολιτεία σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη οφείλει να μεριμνήσει και να σταθεί αρωγός μέσω του Ο.ΚΑ.ΝΑ για την περίθαλψη των χρηστών εντάσσοντας τους σε ειδικά προγράμματα απεξάρτησης.

Τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη προσπάθεια ανάδειξης του ζητήματος, βλέποντας ότι η κατάσταση παραμένει στάσιμη και στον χώρο να έχει εδραιωθεί για τα καλά το εμπόριο και η χρήση ναρκωτικών ουσιών, πήραμε ξανά την πρωτοβουλία να απευθυνθούμε, αυτή τη φορά στον Δήμο Αθηναίων. Ο λόγος που καταλήξαμε να απευθυνθούμε εκεί και στον ίδιο τον δήμαρχο κ. Καμίνη, ήταν ότι για ακόμα μια φορά, βρήκαμε “κλειστές πόρτες” και λάβαμε πλήρη αδιαφορία για το ζήτημα από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Υπουργείο Υγείας.

Έτσι, την Πέμπτη 23 Μαρτίου, ήρθαμε σε άμεση επαφή με τον κ. Καμίνη και τους συνεργάτες τους, έχοντας το ζήτημα αυτό στην ατζέντα. Σκοπός της συνάντησης αυτής ήταν ,αρχικά, να περιγράψουμε την καθημερινή εικόνα που αντικρίζουμε στο συγκεκριμένο σημείο και τα άμεσα προβλήματα που δημιουργούνται. Επίσης, ζητήσαμε να ενημερωθούμε για τη στάση που επιθυμούν να κρατήσουν οι υπεύθυνοι του Δήμου ως προς αυτή την κατάσταση. Βρίσκοντας ανοιχτές πόρτες καταλάβαμε ότι υπάρχει διάθεση για συζήτηση, που θα οδηγήσουν σε μια σειρά ενεργειών ως προς την καλύτερη μεθόδευση για την ελάττωση του προβλήματος αυτού. Το κοινό σημείο που διαπιστώσαμε με τις δημοτικές αρχές είναι η αδιαφορία της κυβέρνησης και η κατάρρευση των κρατικών δομών που αδυνατούν οποιαδήποτε δράση κατά του φαινομένου. Πάνω στην κατεύθυνση αυτή, δευσμεύθηκαν και οι δύο πλευρές για εκ νέου συναντήσεις ,συνδιαμορφώνοντας εκδηλώσεις που θα αναζωογονήσουν την περιοχή και ,γενικότερα, για περαιτέρω βήματα για την εξάλειψη του.

Εν έτει 2017, στην Ελλάδα με τα τόσα προβλήματα και παθογένειες, είτε σε οικονομικό είτε σε κοινωνικό επίπεδο, οφείλουμε να προασπίζουμε τον βασικό πυλώνα ανάπτυξης της χώρας, την παιδεία, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προς όφελος της νέας γενιάς και της κοινωνίας κατ’ επέκταση. Θεωρούμε αδιανόητο, να αντιμετωπίζουν οι ιθύνοντες τόσο σοβαρά ζητήματα με τόση απάθεια και να μην προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες για την επίλυση τους. “Στρουθοκαμηλισμοί” και μικροπολιτικά συμφέροντα σε τέτοια ζητήματα δεν χωρούν και πρέπει όλοι πλέον να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν.

Ως ΠΑΣΠ Οικονομικού, προτείνουμε να ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος μεταξύ των αρμοδίων, ώστε να διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο αναμόρφωσης του πάρκου Μασσαλίας και μέριμνας των τοξικομανών.Τονίζουμε οτι στην προσπάθεια μας να λύσουμε ένα πρόβλημα δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα μεγαλύτερο. Για εμάς η λύση δεν είναι απλώς μια επιχείρηση ΄΄σκούπα΄΄ που θα μετατοπίσει αυτούς τους συνανθρώπους μας σε άλλη περιοχή λες και είναι αντικείμενα. Το κράτος και η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλουν να σκύψουν πάνω από το πρόβλημα και να κοιτάξου πιο βαθιά και όχι επιφανειακά αν θέλουν να το λύσουν ολοκληρωτικά και με κοινωνικό χαρακτήρα πάνω από όλα.

 

 

 

Δελτίο Τύπου για το ζήτημα της διακίνησης & της χρήσης ναρκωτικών στο Πάρκο Μασσαλίας | ΠΑΣΠ Οικονομικού by ΠΑΣΠ Οικονομικού Νομικής on Scribd