Τέσσερα χρόνια έχουν συμπληρωθεί από το στυγερό έγκλημα που ταρακούνησε την Eλληνική κοινωνία. Ειδικός φρουρός δολοφονεί εν ψυχρώ τον αθώο 15χρονο Αλέξη Γρηγορόπουλο. Το γεγονός αυτό σημάδεψε την ελληνική πραγματικότητα για πολύ καιρό, την απασχολεί και θα την προβληματίζει δικαίως για πολλά χρόνια ακόμη.

Το τρομερό έγκλημα του ειδικού φρουρού σε βάρος του ανήλικου ήταν η αφορμή για να ξεσπάσει ένα κύμα αντιδράσεων και εξεγέρσεων του ελληνικού λαού. Μεγάλος αριθμός ατόμων, κυρίως νέων, βγήκε στους δρόμους να διαμαρτυρηθεί για τον άδικο χαμό του αγοριού και όχι μόνο. Ο θάνατος του Αλέξη προκάλεσε το ξέσπασμα πολιτών από όλους τους χώρους. Η ελληνική κοινωνία είχε αγανακτήσει καθώς βίωνε μία περίοδο κατά την οποία αποκαλύπτονταν απανωτά σκάνδαλα των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Tα ελληνικά αλλά και τα περισσότερα διεθνή μέσα ενημέρωσης, αφιέρωσαν εκτενή ρεπορτάζ στο γεγονός που πυροδότησε περιστατικά βίας (Το BBC χαρακτηρίζει τα γεγονότα ως εξέγερση, ενώ η βρετανική εφημερίδα Guardian χαρακτήρισε τις ταραχές ως «τις χειρότερες στην Ελλάδα από το 1974, οπότε και αποκαταστάθηκε η δημοκρατία»). Οι εξεγέρσεις ήταν μακροχρόνιες και έντονες και όλες τους ζητούσαν τη δικαίωση, όπως και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία: την τιμωρία των ειδικών φρουρών. Πέρασε πολύς καιρός μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη. Εν τέλει την 1η Οκτωβρίου 2010, το μεικτό ορκωτό δικαστήριο της Άμφισσας απεφάνθη το αυτονόητο: έκρινε τους 2 ειδικούς φρουρούς ένοχους, τον ένα για ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο ,και τον άλλο για συνέργεια. Ο πρώτος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και 15 μήνες, ενώ ο συνεργός υποβλήθηκε στην ποινή της κάθειρξης για 10 χρόνια αλλά αποφυλακίστηκε το 2011. Aυτό που όλους όμως μας πληγώνει είναι πως ουσιαστική δικαιοσύνη δεν θα αποδοθεί ποτέ, καθώς η ανθρώπινη ζωή είναι ανεκτίμητη και η απώλειά της οριστική και άδικη.

Σύμφωνα με τις σημερινές συνθήκες διαβίωσης, όπου όλοι οι θεσμοί καταρρέουν και η Ελληνική κοινωνία περνάει μια από τις πιο βαθιές κρίσεις όχι μόνο στον οικονομικό τομέα αλλά και σε αξίες. Ο θάνατος του Αλέξη δίνει άλλη μια αφορμή για να διαπιστώσουμε τον μακροχρόνιο κορεσμό της κοινωνίας και οφείλει να αφυπνίσει ώστε να αντιδράσουμε.

Ως ΠΑΣΠ Οικονομικού καλούμε όλη την φοιτητική κοινότητα να κινητοποιηθεί ειρηνικά, για ακόμα μία φορά, καταδικάζοντας την δολοφονία του αθώου 15χρονου Αλέξη όπως και κάθε άλλη πράξη βίας και κατάχρησης εξουσίας. Γεγονότα σαν και αυτό αφαιρούν το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα αυτό, της ζωής, παραβιάζουν όμως και βασικές αρχές όπως την ελευθερία και την δημοκρατία…

 

«Οι σφαίρες δεν δολοφονούν συνειδήσεις…»