Έπειτα από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης (Δευτέρα 24/11) του Σ.Φ.Ο, έλαβε τέλος η «κατάληψη» του Τμήματος. Οι φοιτητές δήλωσαν μαζικά ότι είναι ενάντια σε αυτή τη μορφή αγώνα, που κάποιοι παρουσιάζουν ως μοναδική λύση. Πριν από δύο περίπου εβδομάδες (ΓΣ 12/11), είχαν δηλώσει κατηγορηματικά ότι θέλουν κανονική λειτουργία της Σχολής με παραγωγικές δράσεις, υπερψηφίζοντας το πλαίσιο της ΠΑΣΠ Οικονομικού. Για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, η ΠΑΣΠ ήταν η μόνη δύναμη που υποστήριξε σταθερά τις θέσεις της και παρουσίασε ρεαλιστικές και ουσιαστικές προτάσεις. Το γεγονός αυτό αποτυπώθηκε και στο τελικό αποτέλεσμα της Συνέλευσης, το οποίο ανέδειξε δεύτερο το πλαίσιο της ΠΑΣΠ με ποσοστό 30% (156 ψήφους).

 

Αντιλαμβανόμαστε όλοι, λοιπόν, πως η υποτιθέμενη «πρωτιά» της φιλελεύθερης, συντηρητικής παράταξης βασίστηκε καθαρά στην ξαφνική προσέλευση – λίγο πριν την ψηφοφορία – ατόμων που δεν είχαν παρακολουθήσει ούτε ένα λεπτό τη διαδικασία της Γενικής Συνέλευσης και αρκέστηκαν σε «γραμμές», έχοντας μηδενική επίγνωση για το τι ειπώθηκε κατά τη διάρκειά της. Μετά από περίπου ένα μήνα ΑΠΑΞΙΑΣ του ανώτατου οργάνου του Συλλόγου, η νεολαία που χειροκροτεί το Σαμαρά όταν αυτός επευφημεί τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, φόρεσε τώρα τον περιβόητο μανδύα του σωτήρα και ήρθε να «ανοίξει τη σχολή», ενώ είναι αυτή που (μία μόλις εβδομάδα πριν) δε σεβάστηκε ούτε την ίδια την υπογραφή της. Η συντηρητική φωνή του Πανεπιστημίου, για ακόμη μία φορά, δεν θα έρθει σε καμία ρήξη με τις πρυτανικές αρχές, αφού πέρα από τα συνηθισμένα “bullets” του πλαισίου της, δεν καταγραφόταν καμία απολύτως δράση σε αυτό.

 

Οι Γενικές Συνελεύσεις, σε κάθε Σύλλογο Φοιτητών, πρέπει να βασίζονται στον παραγωγικό διάλογο μεταξύ του φοιτητικού σώματος και να καταλήγουν σε ουσιαστικά αποτελέσματα και καταλυτικές αποφάσεις. Αντί αυτού, οι οπισθοδρομικοί λαϊκιστές του Πανεπιστημίου κατέθεσαν το πλαίσιο τους που, για ακόμη μία φορά, αποτελούνταν από “συμβολικές” δράσεις, οι οποίες δεν θα αποφέρουν πραγματικές λύσεις. Θέτουν, λοιπόν, ένα ανούσιο και άκαιρο δίλημμα, «κατάληψη: ναι ή όχι», χωρίς να αναγνωρίζουν πως η ΜΟΝΑΔΙΚΗ παραγωγική και υλοποιήσιμη δράση του τριήμερου προγράμματος της κατάληψης ήταν αυτή της ΠΑΣΠ Οικονομικού για κινητοποίηση του Συλλόγου προς την Κοσμητεία, δράση που αυτοί καπηλεύτηκαν. Ο αγώνας που επικαλέστηκαν δεν περιείχε δράσεις ριζοσπαστικές και ουσιαστικές, παρά μόνο προβλέψιμες, συνήθεις και στείρες (αντι)δράσεις. Τελικά τι καταφέρανε με την κατάληψη;;;

 

Οφείλουμε να φτάσουμε το Πανεπιστήμιο στο επίπεδο που του πρέπει και αν θέλουμε να το πετύχουμε, δεν πρέπει να στεκόμαστε στις τακτικές απάθειας και στείρου αρνητισμού που μας αποπροσανατολίζουν από τα ζητούμενα. Καταθέτουμε ρεαλιστικές αντιπροτάσεις για όλα τα ζητήματα που θίγουν την πανεπιστημιακή κοινότητα σε όλα τα επίπεδα. Στη δύσκολη αυτή συγκυρία των ελληνικών Πανεπιστημίων, η μόνη υπεύθυνη δύναμη παρεμβαίνει, προτείνει και διεκδικεί με βασικό γνώμονα την υπεράσπιση των συμφερόντων του φοιτητικού Συλλόγου.

 

Στη Γενική Συνέλευση της Δευτέρας 24/11, σε ότι αφορά την οργάνωση των δράσεων του Σ.Φ.Ο, για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, το πλαίσιο της ΠΑΣΠ Οικονομικού πρότεινε:

  • Κανονική λειτουργία του Τμήματος από Τρίτη 25/11.
  • Καταγγελία της αυταρχικής και αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς του Πρύτανη και της αστυνομικής βίας έξω από τη Σχολή, την Πέμπτη 13/11.
  • Πρόταση για παραίτηση του Πρύτανη και εκ νέου εκλογές Πρύτανη, με συμμετοχή όλων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας (όλων των βαθμίδων των μελών ΔΕΠ, του διοικητικού προσωπικού, όλων των φοιτητών).
  • Παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία και στην Κοσμητεία, αλλά και κατάθεση των αποφάσεων του Συλλόγου Φοιτητών Οικονομικού.

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

 

 

ΨΗΦΟΙ

ΠΟΣΟΣΤΟ

ΠΑΣΠ

156

30%

ΔΑΠ

183

35,1%

ΚΟΙΝΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

123

23,6%

ΜΑΣ

27

5,3%

ΛΕΥΚΑ

31

6%

ΣΥΝΟΛΟ

520

 

Η αλλαγή νοοτροπίας, σκέψης και πολιτικής είναι πιο επίκαιρη από ποτέ και παίρνει «σάρκα και οστά» όλο και περισσότερο, στο Σύλλογο Φοιτητών Οικονομικού.