Χθες ζήσαμε το αδιανόητο: o πολιτικός προϊστάμενος της ΕΡΤ και κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Κεδίκογλου ανακοίνωσε, την κατάργηση της ΕΡΤ, μέσω πράξης νομοθετικού έργου. Η ανακοίνωση της απόφασης αυτής προκάλεσε κύμα αντιδράσεων σε όλο το φάσμα της κοινωνίας αλλά και στους εργαζόμενους της ΕΡΤ όπως είναι λογικό.

Πρόκειται για μια απόφαση η οποία κατ’ αρχήν προσθέτει στην μεγάλη μάζα ανέργων άλλους 2.600. Πρόκειται για μια απόφαση που αποκόπτει την επαφή του απόδημου Ελληνισμού με τις εξελίξεις στην χώρα μας, καθώς και με τα κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα, τελειώνοντας έτσι τον μοναδικό τους δίαυλο επικοινωνίας με την χώρα τους.

Συν τοις άλλοις, η απόφαση αυτή μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω, όπου κυριαρχούσε το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν».

Αυτός είναι ο αναπτυξιακός ρόλος της ΕΡΤ στον οποίο αναφερόταν ο κ. Κεδίκογλου όταν ακόμα ήταν στην θέση της αντιπολίτευσης; 

Συνεχώς εξαγγέλλονται απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στην απόφαση αυτή. Και το μέγεθος του λάθους της απόφασης επιβεβαιώνεται από τον αυθόρμητο χαρακτήρα που διακατέχει όλους όσους συμμετέχουν στις εκδηλώσεις αντίδρασης. Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ρητά την διαφωνία μας με αυτούς που σπεύδουν να καπελώσουν και αυτήν την κινητοποίηση με σημαίες πολιτικών χώρων. Φτάνει πια…

Παράλληλα οι κυβερνητικοί εταίροι έχουν εκφράσει ήδη την αντίθεση τους στην απόφαση αυτή, όμως υποχρεούνται να διαφοροποιηθούν έμπρακτα από τακτικές που καταλύουν την δημοκρατία, και αν δεν το κάνουν θα αποτελέσουν ουρά και ομοίωμα της φασιστικής ομάδας του Σαμαρά (δεν είναι τυχαίο πως μόνος υπέρμαχος στην απόφαση αυτή είναι η Χ.Α.). Οι εταίροι πρέπει να αποδείξουν πως δεν πιάνουν απλά χώρο στα έδρανα της βουλής αλλά πως συμμετέχουν ενεργά σε αυτή την κυβέρνηση συνεργασίας.

Ο πρωθυπουργός, ανίκανος να προωθήσει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, όταν προέβλεψε την αποτυχία με την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, αποδεικνύοντας πως είναι αποφασισμένος να εφαρμόσει αυτά που προβλέπει ο μνημόνιο, έβαλε λουκέτο στην ΕΡΤ μέσα σε μια νύχτα ανακοινώνοντας το μέσα από την συχνότητα της. 

Ως ΠΑΣΠ Οικονομικού, είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των απολυμένων πλέον εργαζομένων της ΕΡΤ και τασσόμαστε υπέρ της απόσυρση της πράξης νομοθετικού έργου για το κλείσιμο της. Παράλληλα είμαστε υπέρμαχοι ενός σχεδίου ανασυγκρότησης και οικονομικής εξυγίανσης της ΕΡΤ, με κοινούς παρονομαστές την αξιοκρατία και την διαφάνεια. Ποτέ μας δεν θα υπερασπιστούμε όμως, τους «κυρίους κυρίους» με τα υπέρογκα συμβόλαια, τα οποία έβλαπταν και μόνο την τσέπη του πολίτη. Ας αναλάβει τις ευθύνες της η κυβέρνηση χωρίς να παίζει βρώμικα παιχνίδια στις πλάτες του ελληνικού λαού.