Τον τελευταίο καιρό σχεδόν σε κάθε κεντρικό δελτίο αναφέρεται το φαινόμενο της μετανάστευσης. Η Ελλάδα λόγο της γεωγραφικής της θέσης αλλά και ως η πιο αναπτυγμένη χώρα των Βαλκανίων λειτουργεί ως πόλος έλξης των ατόμων που εγκαταλείπουν την χώρα τους για κοινωνικούς, πολιτικούς και κυρίως οικονομικούς λόγους αναζητώντας μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Τα Μ.Μ.Ε. όμως παραμένουν στα αρνητικά γεγονότα που δημιουργούν μικρές ομάδες μεταναστών προβάλλοντας το σύνολο τους ως εγκληματίες .Τα οφέλη της μετανάστευσης είναι πολυεπίπεδα, καθώς ενισχύει την ανάπτυξη όχι μόνο στις χώρες φιλοξενίας, αλλά και καταγωγής. Επίσης, αυξάνει την απασχόληση στις χώρες φιλοξενίας και βελτιώνει τους ρυθμούς επένδυσης σε νέες επιχειρήσεις και πρωτοβουλίες. Επιπλέον η αντίληψη ότι οι μετανάστες αποτελούν βάρος για τις κοινωνικές υπηρεσίες είναι συχνά υπερβολική και αθεμελίωτη. Η κοινωνία δεν θα έπρεπε να τους βλέπει σαν βάρος και το φαινόμενο της μετανάστευσης να προκαλεί αντιδράσεις  αλλά να αντιμετωπιστεί ως μια διαδικασία που χρειάζεται διαχείριση παρά ως πρόβλημα που χρειάζεται λύση.

Η διαχείριση βέβαια θα ακολουθήσει κάποια στάδια και δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την εκάστοτε κυβέρνηση. Θα πρέπει οι πολίτες να συνεργαστούν για την ορθότερη διαχείριση της κατάστασης και να απομακρύνουν από την κοινωνία κάποιες συντηρητικές, παρωχημένες και ξενοφοβικές τάσεις και ιδεολογίες. Πόσο εύκολο όμως είναι αυτό; Κάθε άλλο παρά εύκολο είναι. Και κυρίως όταν υπάρχουν σύνδεσμοι πολιτών που θέλουν να χαρακτηρίζονται ως πολιτικά κόμματα και να μετέχουν στις εθνικές εκλογές αποτελούμενα από άτομα με καθαρά φασιστικές και ακροδεξιές αντιλήψεις που άστοχα θέλουν να δικαιολογούν την ανεργία και την εγκληματικότητα στην χώρα μας από την ύπαρξη πολλών οικονομικών μεταναστών. Το πιο απαισιόδοξο στοιχείο όμως είναι πως πολλοί νέοι πλέον έχουν ενστερνιστεί ακραίες απόψεις και συμμετάσχουν οργανωμένα σε δράσεις επιθέσεων σε μετανάστες , αλλά και στην δημιουργία blogs τα οποία παρουσιάζουν τις ρατσιστικές διαθέσεις κάποιων που ”φέρουν παρωπίδες” σε ότι αφορά τους μετανάστες τις χώρας μας. Αλλά επειδή δεν είναι εφικτό όλοι να έχουν γερές οικονομικές γνώσεις, εύκολα πείθονται από τις αερολογίες κάποιων φανατισμένων που ”βλέπουν φαντάσματα”.

 

Ως ΠΑΣΠ Οικονομικού θεωρούμε πως η κοινωνία γίνεται δικαιότερη όταν οι ίδιοι οι πολίτες το θελήσουν. Καλούμε τους οπαδούς των ρατσιστικών απόψεων να χωρέσουν το στοιχείο του ρομαντισμού στην πολιτική τους σκέψη. Οι μετανάστες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν δίκαια από την κυβέρνηση, να αγκαλιαστούν από την κοινωνία και να μην αντιμετωπιστούν από τους προκατειλημμένους ως ”βάρβαροι”. Ας μπούμε στην διαδικασία να απαντήσουμε στο ερώτημα πως θα νιώθαμε αν βρισκόμασταν στη θέση τους έστω και για λίγο….