Για ακόμη μια φορά, γινόμαστε μάρτυρες της απροκάλυπτης επίθεσης της κυβέρνησης προς το ήδη λαβωμένο ελληνικό Πανεπιστήμιο. Η πολιτική των τελευταίων ετών αποτελεί τροχοπέδη στην ομαλή λειτουργία και εξέλιξη της Παιδείας, καθώς υποβαθμίζονται το κύρος, οι δομές και η αξιοπιστία των Ανωτάτων Ιδρυμάτων της. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, προβλήματα όπως η υποχρηματοδότηση, αλλά και οι ελλέιψεις του διοικητικού προσωπικού, λόγω διαθεσιμότητας, εξαναγκάζουν το Πανεπιστήμιο να χάνει το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του.

 

Σημαντικό και χρόνιο πρόβλημα, εμφανές και στην καθημερινότητα των φοιτητών, είναι αυτό της υποχρηματοδότησης των ελληνικών Πανεπιστημίων. Πιο συγκεκριμένα, η περαιτέρω μείωση της χρηματοδότησης, έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό των φοιτητικών παροχών. Τα Πανεπιστήμια δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, τα κτίριά τους δεν συντηρούνται, εποπτικό υλικό καταστρέφεται, φοιτητές στοιβάζονται σε αίθουσες διδασκαλίας και διαμαρτύρονται για ελλείψεις σε συγγράμματα. Επίσης, τα κονδύλια που λαμβάνουν τα Πανεπιστήμια, δεν επαρκούν για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών τους, ενώ οι προϋπολογισμοί που συντάσσονται δεν είναι ισοσκελισμένοι. Και το βασικότερο: κινδυνεύει η διδασκαλία μαθημάτων ελλείψει καθηγητών.

Ανατρέχοντας στο πρόσφατο παρελθόν, το Νοέμβριο του 2013, πραγματοποιήθηκε η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων εν όψει της διαθεσιμότητας που επέβαλλε το Υπουργείο Παιδείας. Δύο χρόνια μετά, εκκρεμεί ακόμα η δίκη της υπόθεσης των 14 διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ, καθώς έχει πάρει αναβολή επ’ αόριστον.

Ως ΠΑΣΠ Οικονομικού, από την πρώτη στιγμή ταχθήκαμε ενάντια στις αυθαίρετες απολύσεις των διοικητικών υπαλλήλων των Ιδρυμάτων, προτάσσοντας ως μοναδική λύση την αξιολόγηση. Βλέπουμε, δυστυχώς, να διακυβεύεται η δυνατότητα λειτουργίας των ελληνικών Ιδρυμάτων, η παροχή του υψηλού επιπέδου σπουδών, καθώς και το αυτοδιοίκητο του ελληνικού Πανεπιστημίου, που ανέκαθεν διεκδικούσαμε και συνεχίζουμε να διεκδικούμε, στα πλαίσια της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Στον άξονα αυτό ζητήσαμε την άμεση παραίτηση του τότε Υπουργού Παιδείας, κ. Αρβανιτόπουλου, καθώς στάθηκε κατώτερος των περιστάσεων, αδυνατώντας να δώσει λύσεις στο πρόβλημα.

 

Ακόμη, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας κ. Φίλη, καθώς επαναφέρει το θέμα της Γενοκτονίας των Ποντίων στην επικαιρότητα, υποστηρίζοντας πως η σφαγή τους δεν ήταν Γενοκτονία, αλλά μία εθνοκάθαρση. Η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών, άλλοι Διεθνείς Οργανισμοί καθώς και το Κοινοβούλιο της Ελλάδας το 1994, αναγνώρισαν επισήμως τα γεγονότα αυτά ως Γενοκτονία, τα οποία πραγματοποιήθηκαν από το Κίνημα των Νεότουρκων κατά την περίοδο 1914-1923 στοιχίζοντας τη ζωή σε περίπου 213.000-368.000 Έλληνες.

Τέτοιες πολιτικά ανιστόριτες δηλώσεις δεν αρμόζουν σε κυβερνητικό στέλεχος και πόσο μάλιστα σε έναν άνθρωπο που είναι ιθύνοντας στον χώρο της Παιδείας, καθώς αυτό τον καθιστά ιστορικά ανίδεο και ανάξιο για την – μεγίστης σημασίας – θέση που έχει.

 

Είναι πλέον γεγονός ότι η Παιδεία βάλλεται από παντού, όποια και αν είναι η εκάστοτε κυβέρνηση. Θέματα υψίστης σημασίας, όπως η υποχρηματοδότηση και οι διοικητικοί υπάλληλοι μέχρι σήμερα –εν έτει 2015- δεν έχουν λυθεί. Ως ΠΑΣΠ Οικονομικού, θα είμαστε στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων, αναζητώντας ουσιαστικές λύσεις και προτάσεις με γνώμονα πάντα το συμφέρον του φοιτητή.