Φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου η οποία καθόρισε την πορεία της μεταπολιτευτικής περιόδου αποκαθιστώντας το δημοκρατικό πολίτευμα και την απελευθέρωση του λαού από τις καθεστωτικές δυνάμεις. Παρ’ όλο το νόημα της ιστορικής επετείου κάποιοι επιλέγουν, στρατηγικά, να αμαυρώσουν την σημασία του. Λόγω της ύφεσης που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, γιγαντώνεται η κρίση αξιών που οδηγεί στην απαξίωση κάθε συλλογικού αγώνα και εκμηδενίζει κάθε δημοκρατικό έμβλημα της ιστορίας μας. Αυτός ο λαϊκός ξεσηκωμός που επανδρώθηκε από τον προοδευτικό-δημοκρατικό χώρο της τότε εποχής, αποτελεί τον πυλώνα της θεμελίωσης των δημοκρατικών θεσμών και αρχών που σηματοδοτούν την κοινωνική απελευθέρωση.

Οι κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις που έχουν διαμορφωθεί στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια, έχουν ως συνέπεια την συντηρητικοποίηση της κοινωνίας. Άμεσο επακόλουθο αυτής της κατάστασης είναι η στροφή ενός μεγάλουμέρους της κοινωνίας, και κυρίως της νεολαίας στην βία, που πρόσκειται στα άκρα. Τραγικά γεγονότα αποτελούν οι δολοφονίες νέων ανθρώπων που επιβεβαιώνουν την πολιτική σύγχυση που επικρατεί. Απόρροια όλων αυτών των καταστάσεων είναι η απαξίωση της σημασίας του Πολυτεχνείου και ο τεχνητός αποκλεισμός δημοκρατικών δυνάμεων απο τον τριήμερο εορτασμό, μέσω της προσπάθειας κάποιων «ομάδων» να καπηλευτούν τα συνθηματά του, τα οποία σήμερα παραμένουν επίκαιρα.

Με αφορμή τα γεγονότα που εξελιχθήκαν στο χώρο του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ και την εισβολή των δυνάμεων καταστολής, επιβεβαιώνεται η σύγχυση του κόσμου και η ανάγκη συγκεκριμένων πλέον πολιτικών χώρων να δημιουργήσουν τεχνητά μια κατάσταση «αντίστοιχη» του Πολυτεχνείου. Αξιοσημείωτη είναι η αντίδραση μεγάλου μέρους του πολιτικού φάσματος που κατέκρινε ανοιχτά αυτόν τον παραλληλισμό.

Ως ΠΑΣΠ Οικονομικού, πιστοί στις δημοκρατικές αρχές και αξίες που μας διέπουν θεωρούμε πιο επίκαιρη από ποτέ την ανάγκη της κοινωνίας να μην ξεχνάει την ουσιαστική σημασία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και να μην παρασύρεται απο τον λαϊκισμό και την ψηφοθηρική νοοοτροπία που διαμορφώνεται εις βάρος του. Καλούμε όλη την ελληνική κοινωνία να συμμετάσχει στον εορτασμό της μεγάλης γιορτής της δημοκρατίας με όλες τις τιμές που της αρμόζουν.

ΠΑΣΠ Οικονομικού