·       Πως διοικείται το Πανεπιστήμιο;

·       Ποιοι παίρνουν αποφάσεις;

·       Τι είναι οι παρατάξεις;

·       Γιατί υπάρχουν οι παρατάξεις;

·       Ποιος ο ρόλος τους στη λήψη αποφάσεων;

 

Όλα τα παραπάνω αποτελούν ερωτήσεις, απορίες, ανησυχίες, που διατυπώνονται και εκφράζονται από μια μεγάλη μερίδα φοιτητών, στην οποία μπορεί να ανήκεις κι ΕΣΥ!!! Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί μια προσπάθεια των μελών της ΠΑΣΠ Οικονομικού να εξηγήσουν και να απαντήσουν σε όλα αυτά.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Και η αρχή είναι ο νόμος πλαίσιο “1268” του 1982, ο νόμος της συνδιοίκησης. Σύμφωνα με αυτόν, όλοι οι φορείς του Πανεπιστημίου αποκτούν δικαίωμα συμμετοχής στη διοίκηση και κατά συνέπεια στη διαμόρφωση των στρατηγικών επιλογών του Πανεπιστημίου. Τα όργανα συνδιοίκησης είναι τα εξής:

 

Γενική συνέλευση Τμήματος

 

Είναι το ανώτερο διοικητικό όργανο. Αποτελείται τόσο από εκλεγμένους αντιπροσώπους των μελών ΔΕΠ, όσο και από εκπροσώπους των φοιτητικών παρατάξεων.

 

Διοικητικό συμβούλιο Tμήματος

 

Αποτελείται από τον πρόεδρο του τμήματος, τον αναπληρωτή πρόεδρο, τον διευθυντή του κάθε τομέα και δυο εκπροσώπους των φοιτητών. Πρόεδρος του τμήματος για την διετία 2011-2013 είναι ο καθηγητής κ. Ιωάννης Κ. Δημητρίου.

 

 

Τομείς τμήματος

 

Το τμήμα μας αποτελείται από έξι τομείς που χωρίζονται ανάλογα με το γνωστικό αντικείμενο της ενασχόλησης των μελών ΔΕΠ. Οι τομείς αυτοί είναι οι εξής:

 

1.     Πολιτικής οικονομίας

2.     Ανάπτυξης & Διεθνούς Οικονομικής

3.     Οικονομικής των επιχειρήσεων και χρηματοοικονομικής

4.     Φιλοσοφίας Μεθοδολογίας των κοινωνικών επιστημών & ιστορίας

5.     Μαθηματικών-πληροφορικής

6.     Ποσοτικών μεθόδων

7.     Οικονομίας, Πολιτικής και Κράτους (ανενεργός)

 

Κοσμητεία

 

Η κοσμητεία είναι κοινή και για τα τρία τμήματα του ΝΟΠΕ (Νομικό, Οικονομικό και Πολιτικό) και άπεπτε σε θέματα που αφορούν και τα τρία τμήματα που συστεγάζονται. Το όργανο αυτό αποτελείται από τον κοσμήτορα, τους προέδρους των τμημάτων και ένα εκπρόσωπο των φοιτητών από κάθε τμήμα.

 

Γενική Συνέλευση Φοιτητών

 

Αποτελεί το ανώτατο όργανο του Συλλόγου φοιτητών. Συγκαλείται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου ή με απόφαση της προηγούμενης Γενικής Συνέλευσης. Μπορεί να πραγματοποιηθεί αν το επιθυμεί το 10% του ενεργού συλλόγου (το 10% των ατόμων που ψήφισαν στις φοιτητικές εκλογές) όπως ορίζεται από το καταστατικό του ΣΦΟ. Στις Γενικές Συνελεύσεις καταθέτονται πλαίσια από τις φοιτητικές παρατάξεις προς ψήφιση. Μετά από κάθε τοποθέτηση, οι φοιτητές έχουν δικαίωμα επερωτήσεων. Τα πλαίσια ψηφίζονται από όλους τους φοιτητές που παραβρίσκονται στη Γ.Σ στο τέλος της διαδικασίας. Δικαίωμα κατάθεσης πλαισίου, αλλά και τοποθέτησης δεν έχουν μόνο οι παρατάξεις αλλά και οποιοσδήποτε φοιτητής το επιθυμεί.

 

Διοικητικό Συμβούλιο Φοιτητών

 

         Το ΔΣ αποτελείται από 9 μέλη και έχει σκοπό να υλοποιεί τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων αλλά και να παίρνει αποφάσεις διαδικαστικού χαρακτήρα όταν δεν έχει προηγηθεί Γενική Συνέλευση. Το ΔΣ συγκροτείται μετά τις φοιτητικές εκλογές με βάση το αποτέλεσμα τους.

Σύμφωνα με το νόμο, στα όργανα συνδιοίκησης του τμήματος, οι φοιτητές εκπροσωπούνται από εκλεγμένους αντιπροσώπους τους. (ΣΥΝΔΙΟΙΚΗΣΗ)

Η συνδιοίκηση έφερε τους φοιτητές σε μια πραγματικά υπεύθυνη θέση, με ισότιμο ρόλο στο γίγνεσθαι του Πανεπιστημίου και ταυτόχρονα τις φοιτητικές παρατάξεις στην ανάγκη να διαμορφώνουν την πολιτική και το όραμα τους για το Πανεπιστήμιο. Στο πλαίσιο αυτό, οι φοιτητικές εκλογές έπαψαν να θεωρούνται απλώς μια καταγραφή των πολιτικών και κομματικών τάσεων που επικρατούν στη νεολαία. Οι φοιτητές καλούνται πλέον να επιλέξουν, μέσα από ένα ευρύ φάσμα πολιτικών και ιδεολογιών, την παράταξη της οποίας τα μέλη θα τους εκπροσωπούν στα όργανα συνδιοίκησης. Ένα κομμάτι του φάσματος αυτού αποτελεί και η ΠΑΣΠ Οικονομικού, η μόνη παράταξη με σταθερά ανοδική πορεία τα τελευταία 6 χρόνια. Πράγμα το οποίο αποδεικνύει τη συνέπεια απέναντι στις αρχές, τις θέσεις και τις αξίες μας. Είμαστε η παράταξη που διαμορφώνει νέους όρους και νέους ρυθμούς λειτουργίας του Πανεπιστημίου μας αλλά και της κοινωνίας μας. Στόχος μας είναι ένα Πανεπιστήμιο που θα διαθέτει συγκροτημένα συλλογικά όργανα που θα εκφράζουν τη βούληση των φοιτητών και θα παρεμβαίνουν αποτελεσματικά. Για εμάς, τα μέλη της ΠΑΣΠ Οικονομικού η Παιδεία αποτελεί μέγιστο κοινωνικό αγαθό, και δικαίωμα όλων των πολιτών. Γνώμονας της κάθε προσπάθειας μας, η διασφάλιση του Δημόσιου Δωρεάν χαρακτήρα της Παιδείας, που αποτελεί κατάκτηση του φοιτητικού και ευρύτερου λαϊκού κινήματος. Αγωνιζόμαστε για την κοινωνία που ονειρευόμαστε! Αριστεροί στην ιδεολογία, δημοκρατικοί στην οργάνωση, με αυτονομία λόγου και δράσης, θέτουμε ως στόχο την κάλυψη των αναγκών του σύγχρονου φοιτητή αλλά δεν σταματάμε εκεί. Αγωνιζόμαστε για ουσιαστική συνειδητοποίηση του κοινωνικού ρόλου που διαδραματίζει κάθε φοιτητής σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο ως πιο ενεργό κομμάτι της κοινωνίας.

 

Είναι ευρέως αποδεκτό ότι διανύουμε μία εποχή έντονης απαξίωσης των πολιτικών δρώμενων. Η νεολαία προτιμά πλέον να αποστασιοποιείται. Τρανό παράδειγμα η ολοένα και μεγαλύτερη αποχή στις φοιτητικές εκλογές.

 

Γιατί συμβαίνει όμως αυτό;

 

Είναι προφανές. Όλοι έχουμε μάρτυρες αλυσιδωτών σκανδάλων με μίζες, υποκλοπές, ομόλογα, «τρελά φαγοπότια» και κάπου μέσα σε όλα αυτά έναν Έλληνα πολίτη να παλεύει καθημερινά για ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο. Έναν φοιτητή να αναρωτιέται για το αύριο. Να αναρωτιέται για την κοινωνία της οποίας αποτελεί ζωτικό κομμάτι , για τις επαγγελματικές προοπτικές και ακόμη περισσότερο για την καθημερινότητά του μέσα στην σχολή του.

Είναι λοιπόν πολύ λογικό όλες αυτές οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί να δημιουργούν την απάθεια του και την απαξίωση του προς το πολιτικό σύστημα. Επακόλουθο της απαξίωσης αυτής αποτελεί και η απαξίωση των φοιτητών προς τις φοιτητικές παρατάξεις, αποτέλεσμα παραπληροφόρησης «κάποιων» που παρουσιάζουν τις φοιτητικές παρατάξεις προαύλια των πολιτικών κομμάτων. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί το λιγότερο αδαές τουλάχιστον για εμάς, την ΠΑΣΠ Οικονομικού.

Η ΠΑΣΠ εδώ και 4 χρόνια και μετά τις διεργασίες της εθνικής συνδιάσκεψης του 2007, έκανε πραγματικότητα την πάγια διεκδίκησή της για αυτονόμησή της από κάθε πολιτικό φορέα. Η ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗ ΜΑΣ δεν αποτελεί κίνηση εντυπωσιασμού αλλά έκφραση των προσπαθειών μας για εκσυγχρονισμό του δημόσιου Πανεπιστημίου και γενικότερα της παιδείας.

Πρέπει επιτέλους ο κάθε φοιτητής να καταλάβει ότι η φωνή του έχει δύναμη και η ψήφος του είναι εκφραστής της δύναμης αυτής. Μιας δύναμης που μπορεί να κάνει την καθημερινότητα του στο πανεπιστήμιο καλύτερη, τις εργασιακές του προοπτικές ευοίωνες και την κοινωνία μας αρμονική. Και όλα τα παραπάνω απαιτούν αλλαγές…

Ας γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε…!

 

ΠΑΣΠ Οικονομικού

Δύναμη Ανατροπής