Η νέα γενιά έρχεται ολοένα και περισσότερο αντιμέτωπη με την πρωτοφανή υποβάθμιση της παρεχόμενης δημόσιας και δωρεάν παιδείας, δημιουργώντας, έτσι, σοβαρές αμφιβολίες για το τι μέλει γενέσθαι. Αναπόφευκτα, λοιπόν, μία γενιά με δυνατότητες, ευκαιρίες, ελπίδα και όραμα, χάνει τον προσανατολισμό της, με κύριο αντίκτυπο την απαξίωση των δημοκρατικών θεσμών και της ενασχόλησης με τα κοινά. Αυτή η αλλαγή σκέψης και νοοτροπίας που έχει διαμορφωθεί, μετουσιώνεται σε μια νέα τάση εργασιακής μετανάστευσης, καθώς στο εξωτερικό υπάρχουν περισσότερες προοπτικές ανέλιξης καριέρας και ένα καλύτερο οργανωμένο πλαίσιο ζωής. Το σοβαρό αυτό κοινωνικό φαινόμενο που επιφέρει σημαντικές δυσχερείς συνέπειες για το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας, ονομάζεται «brain drain».

 

Το φαινόμενο αυτό, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη διαφυγή ταλέντων στη σύγχρονη ιστορία, δημιούργησε ένα τεράστιο πλήγμα στο επίπεδο τεχνογνωσίας και του έμψυχου πλούτου της χώρας, αφού έχουν μεταναστεύσει περισσότεροι από 450.000 Έλληνες. Αυτή η βαθιά και μακροχρόνια διαρροή των ικανών και παραγωγικών μυαλών, κόστισε 15,3 δις. ευρώ στα χρόνια της κρίσης, επιβαρύνοντας, ακόμα περισσότερο, την υγιή οικονομική ανάπτυξη και ευημερία της Ελλάδας.

 

Καθήκον μας, ως ΠΑΣΠ Οικονομικού, είναι να είμαστε εμείς αυτοί που θα κάνουν το πρώτο βήμα και θα συμμετέχουν τόσο στη προσπάθεια εξάλειψης του φαινομένου αυτού όσο και στη χάραξη μιας νέας εποχής. Αυτή του «brain main».

 

Στις 16 Μαΐου, η επιλογή είναι μία!

Ελπίδα, συμμετοχή, ανατροπή

Στηρίζω ΠΑΣΠ

 


 Παρακάτω, αναλυτικά, οι προτάσεις της ΠΑΣΠ Οικονομικού, για ένα σύγχρονο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών.