Είναι γεγονός, πως κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών, η ελληνική κοινωνία έχει γίνει μάρτυρας πρωτοφανών κοινωνικοπολιτικών προβλημάτων. Καθημερινά, αντιμετωπίζουμε μια έκρυθμη κατάσταση, απόρροια της ανευθυνότητας και προχειρότητας του Υπουργείου Παιδείας να σχεδιάσει και να υλοποιήσει προτάσεις ολοκληρωμένα και μεθοδικά. Συνεπώς, τόσο η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση εν αναμονή διαβουλεύσεων περί του νέου τρόπου εισαγωγής στα Πανεπιστήμια όσο και η ναυαρχίδα της παιδείας μας, η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, να μαστίζεται από προβλήματα και παθογένειες.

Η ΠΑΣΠ Οικονομικού, ως Πρώτη Δύναμη του ΣΦΟ και ενεργό μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας, με τη συνεχή δραστηριοποίησή της, δεν είναι δυνατόν να μείνει αμέτοχη στα προαναφερθέντα ζητήματα. Κύριο μέλημά της, είναι να ασκεί πίεση στους ιθύνοντες φορείς, έτσι ώστε να φέρει εις πέρας τις ρηξικέλευθες προτάσεις και διεκδικήσεις της. Ιδέες οι οποίες είναι άρρηκτα συνυφασμένες με την συλλογικότητα και το κοινό συμφέρον, καθώς βασίζονται στη λογική και τον ρεαλισμό, υλοποιώντας σταδιακά το όραμα της, για ένα πτυχίο με αξία. Ένα πτυχίο δυναμικό και ανταγωνιστικό το οποίο θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς εργασίας και θα αναδεικνύει τις μοναδικές ικανότητες και δεξιότητες του σπουδαστή.

Παρ’ όλα αυτά δεν υπάρχουν περιθώρια καθησυχασμού, καθώς η νέα γενιά έρχεται ολοένα και περισσότερο αντιμέτωπη με την πρωτοφανή υποβάθμιση της παρεχόμενης δημόσιας και δωρεάν παιδείας, δημιουργώντας, έτσι, σοβαρές αμφιβολίες για το τι μέλει γενέσθαι. Αναπόφευκτα, λοιπόν, μία γενιά με δυνατότητες, ευκαιρίες, ελπίδα και όραμα, χάνει τον προσανατολισμό της, με κύριο αντίκτυπο την διάβρωση του δημοκρατικού βίου και την απαξίωση της ενασχόλησης με τα κοινά.

Αυτή η αλλαγή σκέψης και νοοτροπίας που έχει διαμορφωθεί, μετουσιώνεται σε μια νέα τάση εργασιακής μετανάστευσης, καθώς στο εξωτερικό υπάρχουν περισσότερα εχέγγυα για μια καλύτερη επαγγελματική αποκατάσταση και σταδιοδρομία όπως και ένα καλύτερο οργανωμένο πλαίσιο ζωής. Το σοβαρό αυτό κοινωνικό φαινόμενο ονομάζεται «brain drain» και είναι μία από τις επαχθέστερες κληρονομιές που αφήνει πίσω της η περίοδος των μνημονίων. Ενδεικτικά από το 2008 έως το 2016 υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 450.000 Έλληνες αναζήτησαν εργασία (και μέλλον) σε χώρα του εξωτερικού.

Το φαινόμενο αυτό, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη διαφυγή ταλέντων στη σύγχρονη ιστορία, δημιούργησε ένα τεράστιο πλήγμα στο επίπεδο τεχνογνωσίας και του έμψυχου πλούτου της χώρας μας. Αυτή η βαθιά και μακροχρόνια διαρροή των ικανών και παραγωγικών μυαλών, κόστισε 15,3 δις. Ευρώ στα χρόνια της κρίσης, επιβαρύνοντας, ακόμα περισσότερο, την υγιή οικονομική ανάπτυξη και ευημερία της Ελλάδας.

Καθήκον μας, ως ΠΑΣΠ Οικονομικού, είναι να είμαστε εμείς αυτοί που θα κάνουν το πρώτο βήμα και θα συμμετέχουν τόσο στη προσπάθεια εξάλειψης του φαινομένου αυτού όσο και στη χάραξη μιας νέας εποχής. Αυτή του «brainmain».

Συνάδελφε, η συμμετοχή σου στις επερχόμενες εκλογές της 10ης Απριλίου είναι ηθικά επιβεβλημένη και αποτελεί αδήριτη προϋπόθεση για την επίλυση θεμάτων που μας αφορούν όλους. Την επόμενη μέρα δίνουμε ένα ηχηρό μήνυμα που διέπεται από συλλογικότητα, ενότητα, νέες διεκδικήσεις και συγκροτούμε ένα ΣΦΟ που να χαρακτηρίζεται από ενεργητικότητα, δράσεις και σεβασμό προς κάθε μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Μαζί!

Με δημιουργικές πρωτοβουλίες, στη γνώση, στο αύριο!

Στις 10 Μαΐου στηρίζω ΠΑΣΠ Οικονομικού


 Παρακάτω, αναλυτικά, οι προτάσεις της ΠΑΣΠ Οικονομικού, για ένα σύγχρονο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών.