Μετά τα αποτελέσματα της χθεσινής (18/11) Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Φοιτητών Οικονομικού, αποφασίστηκε κατάληψη του Τμήματος, από σήμερα Τετάρτη 19/11 έως Παρασκευή 21/11. Οι φοιτητές, πριν μία εβδομάδα (ΓΣ 12/11), είχαν δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν θέλουν κατάληψη, παρά μόνο δυναμικές και παραγωγικές προτάσεις για την ανοικοδόμηση του σημερινού υπό κατάρρευση Πανεπιστημίου, αναδεικνύοντας πρώτο το πλαίσιο της ΠΑΣΠ. Παρά την όλη “λάσπη” που δέχθηκαν, για ακόμη μία φορά, τα μέλη και οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΠ Οικονομικού , το πλαίσιο της αναδείχθηκε δεύτερο με μόλις 10 ψήφους διαφορά, γεγονός που μας κάνει να αντιλαμβανόμαστε πως το τελικό αποτέλεσμα βασίστηκε καθαρά στο τεταμένο κλίμα των ημερών που επικρατεί.

 

Στόχος μας είναι να παραγκωνιστούν αυτές οι τακτικές και τα σκηνικά οπαδισμού που επικράτησαν στη Γενική Συνέλευση, που μόνο στόχο έχουν να δημιουργήσουν ένα “λαϊκίστικο” κλίμα , με αναχρονιστικό και παλαιοκομματικό χαρακτήρα. Όλα αυτά γίνονται με σκοπό την δημιουργία κομματικών ψευδαισθήσεων και ανυπόστατων διεκδικήσεων. Για εμάς η ουσία δεν είναι μόνο η αντίδραση, αλλά η αντιπρόταση και ο διάλογος. Οι Γενικές Συνελεύσεις, κάθε Συλλόγου Φοιτητών, πρέπει να κυλούν ομαλά, να βασίζονται στον παραγωγικό διάλογο μεταξύ του φοιτητικού σώματος και να καταλήγουν σε ουσιαστικά αποτελέσματα και καταλυτικές αποφάσεις. Πρέπει κάποιοι να σταματήσουν να αναζητούν μανιωδώς το “φαίνεσθαι” και όχι το “είναι”. Όσοι θέλουν ένα Πανεπιστήμιο μη λειτουργικό και προβληματικό, με “συμβολικές” δράσεις που δεν θα αποφέρουν πραγματικές λύσεις, δείχνουν την εμμονή τους, την εγωιστική οπτική που έχουν για το Σύλλογο και το χαλκευμένο αγωνιστικό προφίλ τους, που αποτυχημένα προσπαθούν να παρουσιάσουν. Για αυτούς, οι δημοκρατικές διαδικασίες έχουν σημασία μόνο όταν τις χρειάζονται και όταν τους ευνοούν.

 

Και τώρα τι να πει κανείς για την παράταξη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, που απουσίασε και αρκέστηκε, για ακόμη μία φορά, σε μία απλή ανακοίνωση ρίχνοντας λάσπη;
Χρειάζονται, μάλλον, κάποιον να τους εξηγήσει πως δεν έχουν κανένα δικαίωμα να μιλάνε περί «κλακαδόρων», ενώ είναι οι ίδιοι που πανηγυρίζουν και χειροκροτούν τον Σαμαρά και τους ακροδεξιούς συμβούλους του, όταν μιλούν για ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Χρειάζονται, μάλλον, κάποιον να τους θυμίσει πως, την προηγούμενη εβδομάδα, ο λαός του Οικονομικού είπε όχι στην κατάληψη και ότι δεν ήταν οι φοιτητές, αλλά ο Πρύτανης που έκλεισε τη Σχολή με μία άνευ προηγουμένου, πραξικοπηματικού χαρακτήρα, ενέργεια την οποία και καταγγείλαμε. Δεν δεχόμαστε, λοιπόν, καμία απολύτως υπόδειξη από αυτούς, που δε σεβάστηκαν ούτε την ίδια τους την υπογραφή και δεν συμμετείχαν. Την ώρα που το Πανεπιστήμιο βουλιάζει, επιλέγουν να ακολουθούν πιστά παλαιοκομματικές αντιπαραθέσεις, που δεν έχουν καμία σχέση με τα μείζοντα θέματα που θέτονται στις δύο τελευταίες Γενικές Συνελεύσεις. Μόνο η ΠΑΣΠ είχε το σθένος να συμμετέχει σ’ αυτές και να διασφαλίσει τη μαζικότητά τους.

 

Για εμάς, ως ΠΑΣΠ Οικονομικού, η πραγματική ουσία της χθεσινής Γενικής Συνέλευσης, ήταν να παρθεί κοινή απόφαση και να γίνει οριζόντια καταγγελία από όλες τις παρατάξεις και σύσσωμο το φοιτητικό Σύλλογο προς την ακραία στάση του Πρύτανη, αλλά και των Υπουργών Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη. Δεν επιλέξαμε να γίνουμε πρωταγωνιστές καμίας τεχνητής αντιπαράθεσης, στα πρότυπα τεχνητών αντιπαραθέσεων μεταξύ κυβέρνησης (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) και ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους συναδέλφους από άλλες πολιτικές δυνάμεις, που συνεχίζουν να «κοντράρονται», με μόνο στόχο να πολώσουν το κλίμα και να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Είτε μέσω Συνελεύσεων, είτε μέσω ανακοινώσεων.